Rôzne Správy

Škola a prax na jednom mieste: Spojenie, z ktorého majú prospech všetci

Nová materská škola pre 72 detí umožnila v Dúbravke vyhovieť všetkým žiadostiam o zaradenie dieťaťa do škôlky.

Ilustračný obrázok k článku Škola a prax na jednom mieste: Spojenie, z ktorého majú prospech všetci
4
Galéria

Spojenie, z ktorého majú prospech všetci. Tak po dvoch mesiacoch fungovania hodnotia zainteresovaní inovatívny koncept prepojenia vzdelávania a praxe, ktorý vznikol v Strednej odbornej škole (SOŠ) pedagogickej na Bullovej ulici v Dúbravke. Priamo v budove školy sa nachádza materská škola, kde študentky a študenti vykonávajú prax.

Materská škola s bonusom

Zástupcovia samosprávy i predstavitelia oboch školských zariadení pri stredajšej návšteve priestorov pripomenuli, že nová materská škola pre 72 detí umožnila v Dúbravke vyhovieť všetkým žiadostiam o zaradenie dieťaťa do škôlky. Zároveň zlepšila podmienky pre študentov odbornej školy, ktorí nestrácajú čas zložitým a dlhým presunom na miesto praxe.

„Je to úplne iný časový, ale aj vecný komfort, pretože nemusíme napríklad zložito hľadať miesta pre prax a učiteľov, ktorí budú školiteľmi našim študentom,“ zhodnotila riaditeľka SOŠ Galina Šimončičová. Veľký prínos vidí aj v obojstranne prospešnom procese vzdelávania.

„My máme možnosť ovplyvňovať to, aby prostredníctvom praxe dostali naši študenti maximum z toho, čo potrebujú pri praktických zručnostiach získať. Na druhej strane, môžeme my prostredníctvom našich študijných odborov deťom v škôlke poskytnúť zaujímavé aktivity a predstavenia,“ dodala.

Koncept inovatívneho prepojenia podľa jej slov znamenal aj zvýšený záujem o štúdium. „V tomto školskom roku sme zaznamenali 46-percentný nárast študentov,“ potvrdila Šimončičová. Riaditeľka materskej školy Ingrid Duban vidí aj pozitíva pre samotné deti v škôlke. „Je to pre ne oživenie, že príde aj niekto im vekovo bližší, myslím si, že sa tu vytvára veľmi prajný medzigeneračný vzťah,“ uviedla.

Opravená budova

Priestory, v ktorých sídli škôlka, zrekonštruoval na svoje náklady Bratislavský samosprávny kraj (BSK) – zriaďovateľ SOŠ, pričom investícia presiahla 350-tisíc eur. O vybavenie materskej školy, ktoré stálo približne 100-tisíc eur, sa postarala mestská časť. „Myslím si, že takýto projekt je príkladom toho, čo má samosprávny kraj robiť. Rovnako dokumentuje, ako môže a má vyzerať spolupráca medzi samosprávnym krajom a mestskou časťou,“ uviedol predseda BSK Juraj Droba.

Materskú školu, ktorá sídli priamo v SOŠ pedagogickej na Bullovej ulici, otvorili 3. septembra 2018 ako 12. škôlku v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti. Kapacita v dúbravských škôlkach sa tak zvýšila na 1095 miest.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM