Rôzne

Mýtny domček, ktorý už niekoľko rokov chátra, zostáva naďalej nevyužitý

Aktuálne sa možnosťou prenájmu Mýtneho domčeka mestská časť nezaoberá, keďže sú stanovené iné priority.

Ilustračný obrázok k článku Mýtny domček, ktorý už niekoľko rokov chátra, zostáva naďalej nevyužitý
9
Galéria

Situácia okolo Mýtneho domčeka pri Starom moste sa zatiaľ nemení. Po tom, ako vlani na jeseň Staré Mesto odmietlo podmienky jeho prenájmu, navrhované hlavným mestom ako vlastníkom objektu, a požiadalo magistrát o ich prehodnotenie, sa samospráva možnosťou prenájmu nezaoberá. Nepovažuje to za prioritu.

Budúcnosť Mýtneho domčeka

Do konca roka sa nehnuteľnosťou neplánuje zaoberať ani mesto, a tak Mýtny domček, ktorý už niekoľko rokov chátra, zostáva naďalej nevyužitý.

„Aktuálne sa možnosťou prenájmu Mýtneho domčeka mestská časť nezaoberá, keďže sú stanovené iné priority. Mestská časť sa musí totiž vyrovnať s dedičstvom dlhodobo investične zanedbaných materských škôl, do ktorých je potrebné investovať nemalé finančné prostriedky,“ uviedla staromestská starostka Zuzana Aufrichtová. Poznamenala, že financie nemala samospráva alokované ani vtedy, a nemá ich ani v súčasnosti.

Situácia sa nezmení

Staré Mesto sa pritom minulý rok v septembri, aj napriek neodsúhlaseniu navrhovaných nájomných podmienok, ktoré považovalo za jednostranné, nevyvážené a nevýhodné, nechalo počuť, že je naďalej pripravené podniknúť kroky na záchranu a rekonštrukciu Mýtneho domčeka.

Trvať chcelo opätovne buď na zverení do správy, čo hlavné mesto už raz odmietlo, alebo na prenájme, ale za iných podmienok. Na otázku, či je mestská časť schopná investovať do rekonštrukcie objektu a jeho prevádzky v prípade, ak ho dostane do nájmu alebo správy, odpovedal vtedajší starosta Radoslav Števčík kladne.

Hlavné mesto však naďalej trvá na tom, že do úvahy prichádza jedine prenájom. „V uvedenej veci zastávame názor, že na užívanie predmetnej nehnuteľnosti v plnom rozsahu postačuje nájomný vzťah,“ povedalo mesto s tým, že alternatívu zverenia do správy nezvažuje. V najbližšej dobe sa však situácia podľa magistrátu nezmení. „Momentálne do konca roka nemáme v pláne nakladať s uvedenou nehnuteľnosťou,“ doplnil.

Plány s Mýtnym domčekom

Na otázku, či hlavné mesto za ostatné dva roky investovalo finančné prostriedky do Mýtneho domčeka, alebo jeho priestory naďalej chátrajú, mesto uviedlo, že v roku 2018 bolo vyfakturovaných viac ako 6700 eur na aplikovanie antigrafitového náteru a v tomto roku viac ako 707 eur na čistenie od grafitov.

Plány s rekonštrukciou a využitím Mýtneho domčeka sú dlhodobé. Od mája 2012 tam bolo prevádzkované múzeum colníctva, jeho činnosť bola však pozastavená z dôvodu rekonštrukcie Starého mosta. Následne poslanci na jar 2017 odsúhlasili prenájom objektu Finančnému riaditeľstvu SR na päť rokov za 100 eur ročne s cieľom zriadenia stálej expozície colníctva a finančnej správy.

Podmienkou bola tiež rekonštrukcia domčeka za minimálne 100-tisíc eur. Finančné riaditeľstvo napokon nájomnú zmluvu nepodpísalo, pretože podrobnou obhliadkou objektu zistilo, že náklady na jeho rekonštrukciu niekoľkonásobne presiahnu pôvodne odhadovanú sumu. Obnova mala pritom pozostávať z výmeny strechy, opravy okien, omietky či dlažby a sanácie proti vlhkosti.

Staré Mesto žiadalo o zverenie Mýtneho domčeka do svojej správy ešte v rokoch 2016 a 2017, neskôr požiadalo o prenájom. V minulosti prišla žiadosť o prenájom Mýtneho domčeka aj od občianskeho združenia Petržalský okrášľovací spolok na účely vybudovania Múzea Starého mosta a Viedenskej električky.

Rekonštrukcia fasády mýtneho domčeka
9
Galéria
Zdroj: Iveta Plšeková

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM