KAW Samospráva

HLASUJTE: Chýbal by vám silvestrovský ohňostroj v Bratislave?

Magistrát rozhodol, že o ohňostroj Bratislavčania neprídu. Vieme, ako budú vyzerať silvestrovské oslavy v centre mesta.

Ilustračný obrázok k článku HLASUJTE: Chýbal by vám silvestrovský ohňostroj v Bratislave?
14
Galéria
Zdroj: TASR

Po prešovskej tragédii visel aj nad bratislavským silvestrovským ohňostrojom otáznik. Hlavné mesto sa však po viacerých úvahách rozhodlo ohňostroj nezrušiť.

Otáznik nad ohňostrojom

Bratislava podala Prešovu pomocnú ruku nenávratnou finančnou pomocou 20-tisíc eur. Mestská poslankyňa Elena Pätoprstá na štvrtkovom (12.12.) zasadaní zastupiteľstva požiadala primátora Matúša Valla, aby zvážil aj zrušenie novoročného ohňostroja. Podľa nej takto ušetrené peniaze mohlo hlavné mesto tiež venovať poškodeným obyvateľom Prešova.

Pätoprstá pritom poukázala na niektoré slovenské mestá, ktoré sa pre takéto gesto rozhodli. Vallo v tom čase prisľúbil, že to zváži.

Nakoniec však Bratislava o ohňostroj nepríde. Magistrát sa totiž obáva, že zrušenie ohňostroja by sa prejavilo zhoršenou bezpečnostnou situáciou v centre, ktorá v minulosti bola tým rozhodujúcim dôvodom, prečo mesto k organizovaným oslavám, vrátane novoročného ohňostroja, pristúpilo.

Ohňostroj bude stáť Bratislavu približne 10-tisíc eur.

„Desaťtisíce Bratislavčanov a návštevníkov mesta prichádzajú do centra spoločne zdieľať posledné minúty starého roka a pokiaľ nebude pre nich pripravený program, ktorého prirodzeným vyvrcholením je práve ohňostroj, hrozí zvýšené riziko nekontrolovaného používania zábavnej pyrotechniky a divokejšej zábavy v rôznych častiach mesta,“ informoval Bratislava24.sk hovorca mesta Peter Bubla.

Rozdielne názory

Otázniky okolo ohňostroja rozdelili Bratislavčanov na viac táborov. Niektorí si bez ohňostroja Silvester nevedia predstaviť, iní by ho oželeli a ušetrené peniaze poslali postihnutým tragédiou v Prešove. Ďalšia skupinka ľudí hlučný ohňostroj nechce, pretože plaší domácich miláčikov a zvieratá žijúce v parkoch mesta.

Hra svetiel aj párty na námestí

Okrem ohňostroja sa môžu návštevníci centra mesta na Silvestra tešiť na atraktívnu svetelnú a laserovú show pred polnočným odpočítavaním posledných sekúnd starého roka. Tá bude na rozdiel od minulého roka baviť publikum aj po polnoci.

Svetelná inštalácia a letopočet na Námestí L. Štúra majú byť v prevádzke po celý večer, od 20:00 hod. a do 2 hodiny po polnoci. Návštevníci si tak môžu z večernej Bratislavy odniesť výnimočný „fotosuvenír“ silvestrovskej panorámy, podobne ako tomu býva napr. aj počas festivalu Biela noc. Inak sa budú silvestrovské oslavy niesť v tradičnom duchu. Súčasťou by mala byť aj párty na Hviezdoslavovom nám., ktorú organizuje mestská časť Staré Mesto.

„Momentálne stále pracujeme na organizácii dopravy a bezpečnostných opatrení v spolupráci s dopravnými, bezpečnostnými a záchranárskymi zložkami. Na verejný poriadok a bezpečnosť v hlavnom meste bude počas Silvestra 2019 a osláv príchodu Nového roka 2020 dohliadať mestská polícia v spolupráci s PZ SR, obdobne ako aj v minulom roku,“ pripomína na záver hovorca.

Silvester 2018 v Bratislave
14
Galéria
Zdroj: TASR

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM