Rôzne

SHMÚ otvorí svoje pracovisko na Kolibe pre zvedavých návštevníkov

Viete, ako vzniká predpoveď počasia? Príďte na deň otvorených dverí do Slovenského hydrometeorologického ústavu a dozviete sa nielen to, ale ešte oveľa viac.

Ilustračný obrázok k článku SHMÚ otvorí svoje pracovisko na Kolibe pre zvedavých návštevníkov
6
Galéria
Zdroj: TASR

Prečo meteorológom nie vždy vyjde predpoveď počasia? Ako vznikajú ľadové krúpy? Alebo prečo po blesku hrmí? Aj takéto otázky môžete položiť zamestnancom Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) počas dňa otvorených dverí.

Otvorené meteorologické stanice

Do zákulisia práce meteorológov, hydrológov či klimatológov môže široká verejnosť nazrieť už po dvadsiaty druhýkrát. Tradičný deň otvorených dverí sa uskutoční 24. marca od 10:00 do 15:00 hod. SHMÚ podujatie pravidelne organizuje pri príležitosti Svetového dňa vody (22. 3.) a Svetového meteorologického dňa (23. 3.).

Okrem centrálneho pracoviska na bratislavskej Kolibe budú v sobotu otvorené aj priestory v Dudinciach, Hurbanove, Liesku, Telgárte, Tisinci, Trebišove-Milhostove, Kamenici nad Cirochou, na Lomnickom štíte, Štrbskom plese a na letiskách v Lučenci-Boľkovciach, Kamenici nad Cirochou, Nitre-Janíkovciach a v Prievidzi.

„Návštevníci si budú môcť pozrieť pracoviská po celom Slovensku, vrátane ukážok a odborného výkladu so zameraním na meteorológiu, hydrológiu, klimatológiu a monitorovanie kvality ovzdušia a vody,“ informuje SHMÚ na webovej stránke.

Rovnako ako vlani, aj tento rok je program dňa otvorených dverí zameraný na deti a mládež, ktorým chcú organizátori odovzdať množstvo zaujímavých informácií a vzbudiť v nich záujem o štúdium matematiky, fyziky, meteorológie či hydrológie.

sobota 24. marca / od 10:00 do 15:00 hod. / Jeséniova 17, Koliba / vstup voľný

Deň otvorených dverí SHMÚ
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM