Správy Samospráva

Seniorom v Petržalke pomôže sociálny taxík

Starí a hendikepovaní ľudia to nemajú ľahké. Veľká časť z nich má popri zdravotných problémoch aj veľmi slabý dôchodok. Petržalka im chce pomôcť.

Ilustračný obrázok k článku Seniorom v Petržalke pomôže sociálny taxík
7
Galéria
Zdroj: TASR

Petržalské Stredisko sociálnych služieb sa o seniorov stará formou opatrovateľskej služby. Poskytuje pomoc pri osobnej hygiene, obliekaní, dodržiavaní liečby, bežnom upratovaní, nakupovaní. Jej zamestnanci sprevádzajú seniorov na lekárske vyšetrenia, prípadne im pomôžu vybaviť úradné záležitostí. Často využívanou službou je aj dovoz obedov do domácnosti Petržalčanov.

Sociálny taxík už tento rok

Spektrum sociálnych služieb by sa malo v budúcnosti rozšíriť aj o sociálny taxík, ktorý bude určený pre seniorov a ťažko zdravotne postihnutých obyvateľov. Starším ľuďom by mal pomôcť pri preprave do denného stacionára, k lekárovi, do nemocnice alebo na úrady.

S návrhom zriadiť užitočný taxík prišla riaditeľka Domu tretieho veku – zariadenia pre seniorov na Poloreckého ulici a zároveň petržalská miestna poslankyňa Daniela Palúchová.

"Pri svojej každodennej práci v zariadení sociálnych služieb som sa stretávala s problémami seniorov a ŤZP občanov. Tieto problémy súvisia najmä so zníženou mobilitou seniorov a hendikepovaných osôb, ktoré majú problém dostať sa z miesta na miesto,“ približuje zrod myšlienky sociálneho taxíka Palúchová. Cieľom prepravnej služby je odbremeniť rodinných príslušníkov starších a hendikepovaných obyvateľov sídliska.

Sociálny taxík by mal v Petržalke naštartovať už tento rok. V rozpočte mestskej časti naň vyčlenili 35-tisíc eur.

Podmienky prepravnej služby, prepravný poriadok aj symbolickú výšku úhrady za taxík by malo riešiť príslušné všeobecno-záväzné nariadenie, ktoré musí schváliť miestne zastupiteľstvo na niektorom zo svojich zasadnutí.

Ilustračné foto

Seniori
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM