Aktualizované KAW Rôzne Správy

SAMOZBER jahôd konečne odštartoval aj pri Bratislave! Kam sa môžete vybrať na sladké plody?

Tento rok dozreli jahody o niečo neskôr. Vďaka aktuálnemu teplému a slnečnému počasiu sú však mimoriadne chutné.

Ilustračný obrázok k článku SAMOZBER jahôd konečne odštartoval aj pri Bratislave! Kam sa môžete vybrať na sladké plody?
6
Galéria
Zdroj: TASR

Predtým, ako sa s košíkmi vyberiete nazbierať si sladké dobroty, odporúčame overiť si samozbery na stránkach ich poskytovateľov. Zber totiž do veľkej miery závisí od odrody jahôd a od počasia. Sezóna sa kvôli chladnému počasiu v máji naplno rozbieha až teraz. Počas slnečných dní však jahody rýchlo dozrievajú a sú sladké.

Jahody sú nielen chutným ovocím, ale aj liekom. Úžitok z neho môžu mať tí, ktorých trápi vysoký krvný tlak alebo zápalové ochorenia kĺbov. Využíva sa aj pri redukčných diétach. Dámy, ktoré chcú mať peknú pleť, si z nich môžu pripraviť výživné pleťové masky.

Samozber jahôd na západe Slovenska

Dunajská Lužná

Samozber v Dunajskej Lužnej sa začal v stredu 9. júna. Otváracie hodiny sú od 7:00 do 18:00 hod. Vzhľadom na tohtoročné mrazy treba ale počítať s mierne vyššou cenou ako minulý rok. Cena za kilogram jahôd je 3,20 eur, hrášok dostanete za 2,5 eur za kilogram. Zaplatiť môžete aj kartou. Aktuálne informácie o samozbere nájdete TU.

„Otvorené budeme mať približne dva až tri týždne, všetko ale závisí od počasia a záujmu ľudí. Môže sa stať, že budú dni, kedy budeme mať zatvorené. Každá odroda totiž dozrieva v inom čase, treba sledovať náš web a stránku na Facebooku, kde budeme včas informovať. Plánujeme na webstránku pridať aj live prenos z jahodoviska, aby mali zákazníci prehľad, či je nával alebo nie,“ povedal pre Dnes24.sk Martin Dokupil z Boni Fructi.

Majcichov

Pár kilometrov za bývalým outletom Voderady pri Trnave ponúkajú samozber v obci Majcichov. Cena jahôd je 3 eurá za kilogram. Zbiera sa odroda Darselect aj Jolly. Za už nazbierané jahody zaplatíte dvakrát toľko. Termíny samozberu závisia od dozrievania jahôd. Praktické bude priniesť si vlastné nádoby na zber. Ak by ste zabudli, predajú vám kartónové krabice. Viac sa dozviete TU.

Samozber za hranicami Slovenska

Rajka

Z Bratislavy to majú zberači najbližšie do Rajky. Jahodovísk je viac a nájdete ich podľa informačných tabúľ. Platiť sa dá v eurách alebo aj vo forintoch. Pri odbere pod 10 kg zaplatíte 650 forintov, pri odbere nad 10 kíl len 599 forintov. Akcia nad 10 kg obratých jahôd platí len vtedy, ak obraté jahody sú vážené spolu.

Otváracie hodiny sú pondelok – nedeľa od 08:00 do 19:00 hod.

Kúsok za hranicami môžete jahody zbierať v lokalite Nové pole – Cez Rajku smer Bezenye a hneď za vodojemom v Rajke odbočte vľavo. Po približne 400 metroch odbočte doprava a dostanete sa na pole. Jahody nájdete aj na Starom poli – oproti futbalovému ihrisku, pri koniarni, smer Čunovo či v obci Mosonmagyaróvár – pri hlavnej ceste číslo 1 oproti rozhlasovej stanici.

Podľa informácií zberačov, je hraničný prechod Rusovce – Rajka /malý prechod/ otvorený dvakrát denne a to aj cez víkend, vždy ráno od 6:00 – 8:00 hod. a popoludní od 15:00 – 17:00 hod. Diaľničný prechod je otvorený non-stop.

Stalo sa v Bratislave

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM