Dominika Pacigová Iné športy Šport

Šachový veľmajster Milan Pacher hral naslepo, vytvoril oficiálny slovenský rekord

Šachový veľmajster si na konto neustále pripisuje nové úspechy. Prednedávnom vytvoril slovenský rekord, pričom hral spamäti, na šachovú hru nevidel.

Ilustračný obrázok k článku Šachový veľmajster Milan Pacher hral naslepo, vytvoril oficiálny slovenský rekord
5
Galéria
Zdroj: Archív Milana Pachera

Milana Pachera (28) priviedol k šachu jeho otec, keď mal päť rokov. Najprv sa naučil hrať dámu. Potom však spoznal omnoho komplexnejšiu a bohatšiu hru, a to šach. O rok neskôr sa predstavil na prvom turnaji.

Prehry nesie ťažšie

Doposiaľ sa zúčastnil dvoch šachových olympiád. V roku 2012 si slovenskí reprezentanti vybojovali v Istanbule 18. miesto. V roku 2016 bojovali v Baku. „Tu sa ani mne, ani družstvu veľmi nedarilo. Bol to ale obrovský zážitok, mal som česť reprezentovať našu krajinu,“ povedal.

Od začiatku bol hráčom, ktorý nerád prehrával. „Prehry som niesol ťažko, ale vždy som sa k šachu vrátil. Som rád, ale aj vždy budem, že som sa mu venoval,“ dodal.

Koncentrácia zohráva rolu

Prednedávnom vytvoril oficiálny slovenský rekord počtom desiatich šachových partií zahraných naraz naslepo. Hral spamäti, mal zakryté oči a na šachovú hru nevidel. Mal sťaženú úlohu, jeho súperi boli v obrovskej výhode. „Bolo to náročné, musel som byť neustále koncentrovaný. Človek nesmie stratiť niť, ani na chvíľočku, lebo mu zmizne celá pozícia v hlave,“ vysvetlil.

Vytvorením rekordu si splnil ďalší z jeho snov. „Mal som už dva pokusy, na sedem a desať partií, ale toto bolo vo výborných podmienkach. Podujatie sa odohralo v reprezentatívnych priestoroch. Myslím si, že aj pre ľudí bolo kultúrnym zážitkom,“ prezradil.

Za svoj najväčší úspech považuje titul majstra Slovenska z roku 2016. Neustále chce však napredovať. „Chcel by som zabojovať o lepšiu pozíciu v slovenskej šachovej špičke, prípadne sa neskôr stať šachovým trénerom, ktorého budú ľudia uznávať,“ uzavrel Milan Pacher.

Milan Pacher
5
Galéria
Zdroj: Archív Milana Pachera
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM