ts Rôzne

Rybníky na Železnej studničke sú stále bez vody. Ako pokračujú rekonštrukčné práce?

Od minulého leta chodíme okolo jazier pri Partizánskej lúke a márne v nich hľadáme vodu. Prechádzajú veľkou rekonštrukciou, ktorá by mohla skončiť už čoskoro.

Ilustračný obrázok k článku Rybníky na Železnej studničke sú stále bez vody. Ako pokračujú rekonštrukčné práce?
12
Galéria

V lete minulého roku sa v rámci projektu s názvom Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy začalo s postupnou obnovou dvoch vodných nádrží na Železnej studničke, ktoré sú v správe Mestských lesov v Bratislave.

Vypúšťanie nádrží

V júli minulého roku sa začalo s vypúšťaním vodnej nádrže č. 4 pri Partizánskej lúke. Vodu vypustili ako prípravu na rekonštrukčné práce na nádrži a jej celkovej revitalizácii, na ktorej už dlhodobo nefungovali ovládacie prvky. Niekoľko dní na to sa začalo s pomalým vypúšťaním aj vodnej nádrže č. 3.

Počas čistenia a rekonštrukcie nádrží sa podarilo identifikovať okolo 4 300 kusov lastúrnikov – korýtka riečneho a rybničného. Lastúrniky budú po realizácii prác vrátené do svojho pôvodného životného prostredia. Ryby a ďalšie vodné živočíchy boli presunuté do inej vodnej nádrže na Železnej studničke.

Sucho v rybníkoch

V marci tohto roku sa dobrovoľníci už po 32-krát zapojili do pomoci ropuchám pri ich jarnej migrácii, kde dochádza k najväčšiemu úhynu ropuchy obyčajnej. Odchyt a transport žiab vykonáva certifikovaná spoločnosť Natura Servis s. r. o, ktorá má povolenie na manipuláciu s takýmito živočíchmi. Okolo rybníkov boli natiahnuté prenosné bariéry a postup transferu živočíchov do horných vodných nádrží bol konzultovaný s CHKO Malé Karpaty.

Ako informovala Bratislava24.sk Jana Znášiková z Mestských lesov Bratislava, momentálne prebiehajú dokončovacie práce na nápustnom zariadení priamo z Vydrice a brehy riečky pri nápustoch sa spevňujú gabionovými košmi. „V rybníkoch sa dorábajú výpustné zariadenia a zároveň sa mechanicky čistia rybníky od mnohoročných dnových sedimentov. Všetky práce by mali byť ukončené do 25. 4. 2017,“ informuje Znášková.

Na rekonštrukciu vodných nádrží na Železnej studničke bolo vyčlenených viac ako 200-tisíc eur. Predpokladaný termín ukončenia projektu je 30. apríl 2017.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM