ESL Rôzne Správy

Rybári hlásia výbornú sezónu kaprov. Ceny oproti vlaňajšku veľmi nezvýšili

Ani vy si neviete predstaviť Štedrú večeru bez kapra? Postupne už predávajú aj živé ryby.

Ilustračný obrázok k článku Rybári hlásia výbornú sezónu kaprov. Ceny oproti vlaňajšku veľmi nezvýšili
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Vedeli ste, že kapor rybničný pochádza z Ázie? Odtiaľ sa k nám do Európy dostal pred 2 miliónmi rokov. Šľachtiť ho začali už v stredoveku. Dnes je jedným zo symbolov Vianoc a mnohí sa už nevieme dočkať, ako si na ňom pochutíme.

Dobrá sezóna

Podľa rybárov tento rok kaprom prial.

„Je ich dosť, mali sme totiž dobré počasie pre chov kaprov, bolo dosť vody, zrážok a tak sú rybníky plné,“ vraví učiteľ odborných rybárskych predmetov na Strednej odbornej škole pôdohospodárskej a veterinárnej v Ivanke pri Dunaji Jaroslav Šubjak. Aj škola má rybníky, kde chová kaprov a tie od nich sú ekologické, živia ich obilninami. Záujem je obrovský, no napriek tomu ceny nezvýšili.

„U nás stojí kilo 4,50 eur, nie je to viac ako vlani,“ dodáva Jaroslav Šubjak. Podobne je to s cenami aj inde.

Živé ryby

Mnohí už vyzeráme, či prídu predajcovia živých rýb na tradičné miesta, kde sme ich kupovali v minulých rokoch. Na mnohé už dorazili, niektorí sa chystajú začať cez víkend. Väčšina z tých, ktorých sme oslovili, sa chystá predávať až do Vianoc, respektíve, skončiť chce deň pred Štedrým dňom.

Vo Vajnoroch už napríklad predávajú. Kúpiť tam môžete ryby z chovu v Budmericiach. Šafránkovo gazdovstvo zas prijíma objednávky a začať s predajom chce v sobotu. Predáva sa už aj v Stupave.

„Stále môžete u nás zakúpiť všetky naše sladkovodné ryby, a to živé. Na počkanie ich spracujeme a naporcujeme a to priamo v predajni v Stupave, Park č.2, tak ako vždy. Otvorené máme každý deň, aj v sobotu a nedeľu až do 23. 12. a to aj počas lockdownu,“ avizuje tamojšie rybárstvo.

Ryby už, samozrejme, predávajú aj veľké obchodné reťazce. Stačí si už len vybrať, či chcete živú alebo z mrazničky.

Vianoce sa blížia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM