Rôzne

Rozprávka „Ako deti zachránili včielky“ učí deti, ako pomôcť ohrozeným opeľovačom

V rozprávke sú hlavnými hrdinami deti. Ako sa zachovajú, keď im na parapete pristane vyčerpaná včielka unikajúca pred jedovatými postrekmi na poli?

Ilustračný obrázok k článku Rozprávka „Ako deti zachránili včielky“ učí deti, ako pomôcť ohrozeným opeľovačom
3
Galéria
Zdroj: pixabay

Deti sa najlepšie učia prostredníctvom rozprávok. Z každej dobrej rozprávky totiž vyplýva ponaučenie a mnohé výchovné deti anučia, ako sa správne zachovať v rôznych situáciách.

Rozprávka o včielkach

Audio rozprávky dokonca rozvíjajú aj fantáziu a predstavivosť. Environmentálno-vzdelávacia organizácia Živica vydala vlastnú audio rozprávku, ktorá deti naučí, ako funguje svet včiel, ale aj čo robiť pre to, aby sme im pomohli prežiť.

V rozprávke sú hlavnými hrdinami deti. Keď im na parapete pristane vyčerpaná včielka unikajúca pred jedovatými postrekmi na poli, rozhodnú sa zmeniť svoju školu tak, aby pre včely poskytovala tie najlepšie podmienky pre život.

Živica sa tematike včiel venuje už niekoľko rokov. V rámci projektu Mestské včely osadila prvé verejné slovenské mestské úle a v mestských častiach priateľských k opeľovačom podporuje údržbu zelene, ktorá im poskytuje dostatok potravy a životného priestoru. „Rozhodli sme sa ukázať, že rozprávka môže mať nielen morálne, ale aj ekologické poučenie. Zábavnou formou sa tak nielen deti naučia, ako môžu pomôcť stále viac ohrozeným včelám a opeľovačom,“ uviedla pre Bratislava24.sk Živica.

Text rozprávky napísala šéfredaktorka portálu ciernalabut.sk Kristína, nahovorila ju riaditeľka zaježovskej školy Maťa u Tomáša Brichtu na Zaježovej. Ilustráciu pridal Ďuro Balogh. Rozprávka vznikla v rámci kampane na dve percentá z dane.

Ekologickú audio rozprávku Ako deti zachránili včielky si môžete zadarmo vypočuť a stiahnuť TU.

Mestské včely a hmyzí hotel
4
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM