Rôzne Správy

Mestské včely významne prispievajú k zlepšovaniu zelene v Bratislave

Na význam včiel upozorňuje aj projekt včelárstva v bratislavských mestských lesoch, kde v súčasnosti funguje 18 včelstiev.

Ilustračný obrázok k článku Mestské včely významne prispievajú k zlepšovaniu zelene v Bratislave
3
Galéria
Zdroj: Bratislava - Magistrát

Včely ako opeľovače sú žiadané aj v mestskom prostredí, na ich význam upozorňuje aj projekt včelárstva v mestských lesoch, ku ktorému patrí aj náučný chodník pod názvom Karpatská včela s cieľom zvýšenia počtu včelstiev nielen pri produkcii mestského medu, ale aj z hľadiska významu opeľovačov pre mestskú zeleň. V Mestských lesoch Bratislava v súčasnosti funguje 18 včelstiev.

Chcú vrátiť včely do lesov

Projekt na zaradenie včelárstva do činnosti Mestských lesov v Bratislave vznikol ako reakcia na značný úbytok včelstiev na území Bratislavy a v jej okolí. Les bol vždy jedným z najvhodnejších prostredí pre chov včiel pre bohaté zdroje peľu, nektáru a medovice. V minulosti na lesných pozemkoch fungovali včelnice, postupne však zanikli. To bol zároveň aj jeden z dôvodov, prečo sa mestské lesy rozhodli pre tento projekt.

„Projekt včely v mestských lesoch sme začali realizovať v roku 2015 so zámerom navrátiť včely do lesov, pretože ako vieme, pôvodným domovom včiel je prírodné lesné prostredie. Ide tiež o návrat tradície včelárstva v rámci lesníctva. Toho času máme už 18 včelstiev, ktoré svojou opeľovacou činnosťou zvyšujú biodiverzitu celého lesa,“ uviedla Jana Znášiková z Mestských lesov v Bratislave.

Včelia záhrada

Mestské lesy spolupracujú s bratislavskými včelármi a majú v pláne vytvoriť nielen produkčnú a vzdelávaciu včelnicu, ale aj včeliu záhradu. Pokiaľ ide o produkciu mestského medu, mestské lesy majú víziu od budúceho roka ponúkať obyvateľom Bratislavy kvalitný med vo väčšom množstve. Základ pre včeliu záhradu bol položený zrekultivovaním areálu bývalej lesnej škôlky na Kačíne. V pláne je tiež vysadiť lúku vhodnú pre včely, motýle a ďalšie opeľovače.

Hlavnou funkciou včiel je udržanie ekologickej rovnováhy prostredníctvom opeľovania rastlín. V lesoch, kde sú včely, sa obyčajne zvyšuje množstvo semien, ako napr. buka, duba, javora či agátu.

V súčasnosti sú dve stanovištia včelstiev na Kačíne a v Horárni na Krasňanoch. Tohtoročná produkcia medu bola ovplyvnená zlým počasím, keď jarné ochladenie a nadmerné dažde v lete spôsobili zníženie produkcie kvetového medu aj lesného medu. Tento rok sa tým pádom podarilo stočiť cca 200 kg medu, ktorý je možné zakúpiť priamo v sídle Mestských lesov v Bratislave na Železnej studienke. Cena jarného agátového medu alebo letného kvetového medu za kilogram je 7 eur.

Náučný chodník

K projektu včelárstva v mestských lesoch patrí aj včelí náučný chodník pod názvom Karpatská včela, ktorý bol otvorený minulý rok a prispieva k informovanosti návštevníkov mestských lesov o živote včiel a včelárení, ako aj o prospešnosti včelích produktov pre zdravie.

Návratu včelstiev do mesta napomáha aj environmentálny projekt Mestské včely organizovaný Centrom environmentálnej a etickej výchovy Živica, do ktorého sa už zapojili aj niektoré mestské časti ako MČ Karlova Ves či MČ Nové Mesto a čiastočnej aj MČ Ružinov.

Mestské včely
3
Galéria
Zdroj: Bratislava - Magistrát
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM