Rôzne

Rozhodli ste! Najobľúbenejším nárečovým slovom v Bratislave je gebuzina

Bratislavským nárečím dodnes hovorí nemalá skupina Bratislavčanov, a tak nás zaujímalo, ktoré z bratislavských nárečových slov je vaše najobľúbenejšie.

Ilustračný obrázok k článku Rozhodli ste! Najobľúbenejším nárečovým slovom v Bratislave je gebuzina
Zdroj: Stará Bratislava

Slovenčina žila v Bratislave dlhé roky v kontakte s cudzími jazykmi – maďarčinou, nemčinou aj češtinou, čo sa podpísalo aj na bratislavskom nárečí.

Obľúbená gebuzina

Bratislavským nárečím dodnes hovorí nemalá skupina Bratislavčanov, a tak nás zaujímalo, ktoré z bratislavských nárečových slov je vaše najobľúbenejšie. Hlasovať ste mohli spomedzi takmer 70 výrazov.

Víťazom hlasovania sa stalo nárečové slovo gebuzina s 28,7 % hlasov. Jeho dnešný význam uvádza Krátky slovník slovenského jazyka ako nechutné jedlo, nechutný nápoj alebo babranina. Dnešná mládež si na nechutné jedlo našla „nový“ výraz – žrádlo.

Prečo ale nechutné jedlo označujeme gebuzina? Niektoré zdroje uvádzajú, že gebuzina predstavovala jedlo, ktoré malo byť pôvodne určené na otravu trestanca alebo nepriateľa. Obsahovať mohlo rôzne rastliny či hmyz, nie však mäso. Bola to lepkavá nechutná hmota, odpudzujúca už na pohľad.

Druhým najobľúbenejším nárečovým slovom sa stalo amen dolóres (5,8 % hlasov) a tretím štricák (4,1 % hlasov).

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM