Rôzne Správy

Rokovania o Novom Istropolise zamrzli na mŕtvom bode, tvrdí developer

Starosta Nového Mesta podľa developera presahuje svoje kompetencie a brzdí projekt. Immocap pripomenul, že kultúrno-kongresové centrum postaví v projekte ako prvé.

Ilustračný obrázok k článku Rokovania o Novom Istropolise zamrzli na mŕtvom bode, tvrdí developer
13
Galéria
Zdroj: Immocap Group

Rokovania s bratislavskou mestskou časťou Nové Mesto o projekte Nový Istropolis na Trnavskom mýte zamrzli na mŕtvom bode. Tvrdí to developer – spoločnosť Immocap – a zdôvodňuje to požiadavkami novomestského starostu Rudolfa Kusého. Tie podľa investora prekračujú zaužívanú prax a neprimeraným spôsobom presahujú aj kompetencie samotného starostu.

Prioritou developera je kultúra

Generálny riaditeľ Immocap Martin Šramko tvrdí, že aj po tom, ako súhlasili s mnohými podmienkami nad rámec zvyklostí a nad rámec našich povinností, starosta trvá na závratných sankciách voči ich spoločnosti. „Opakovane sa nám nedarí vysvetliť mestskej časti, že výstavba kultúrno-kongresového centra na Trnavskom mýte je našou prioritou a svoj zámer dodržíme, ako sme to viackrát verejne deklarovali. Na dohodu sú potrebné dve strany, tá naša urobila v tejto chvíli maximum,“ povedal Šramko.

Starosta podľa vedenia Immocap presahuje svoje kompetencie a brzdí projekt Nový Istropolis. Developer pripomenul svoje verejné deklarovanie, že kultúrno-kongresové centrum postaví v projekte ako prvé. Rovnako aj súhlas s mnohými podmienkami, ktoré podľa investora idú nad rámec zaužívaných štandardov doma i v zahraničí. „Na projekte Nový Istropolis pracujeme už štyri roky spolu so špičkovými európskymi odborníkmi a od začiatku k nemu pristupujeme maximálne zodpovedne,“ uviedol Šramko.

Verejný záujem

Kusý vo svojej reakcii pre TASR uviedol, že nevie, či ide o náhodu alebo zlomyseľnosť, že developer prišiel s týmto vyhlásením v deň výročia, keď bola, ako tvrdí, polícia a prokuratúra zneužité skupinou developerov a zadržali ho pred úradom pre „vyfabrikované a nezmyselné obvinenia“. „Generálna prokuratúra nakoniec rozhodla, že som nielen neporušil zákon, ale, naopak, ochraňoval som verejný záujem pred agresiou developerov. Nezľakol som sa vtedy a nedám sa zastrašiť, ani teraz sa nenechám zatlačiť do defenzívy. Trváme na svojich legitímnych požiadavkách,“ vyhlásil.

Pokuta

Kusý pred niekoľkými dňami vyhlásil, že mu na základe viacerých skúseností s developermi v Bratislave nestačí len slovo či neurčité a nevymožiteľné sľuby. Požaduje, aby súčasťou záväzku bola aj pokuta v prípade, že investor Nový Istropolis nepostaví. Trvá tiež na tom, že v Novom Meste musia mať nové kultúrno-spoločenské centrum. Starosta koncom augusta zopakoval požiadavky, ktoré má na developera, pričom požaduje ich písomnú garanciu. Urobil tak v súvislosti so žiadosťou o vydanie búracieho povolenia pre súčasný Istropolis.

Jednou z podmienok je vybudovanie kultúrno-spoločenského a kongresového centra v prvej fáze projektu, k čomu by sa mal developer zaviazať aj pod hrozbou sankcie.

Žiada tiež zachovanie viacerých významných artefaktov či hodnotných stromov a zelene. Mestská časť spolu s hlavným mestom by mali mať zároveň možnosť vyjadriť sa k verejnému priestoru. Požiadavky nepovažuje za prehnané či neadekvátne.

Nový Istropolis

Na Trnavskom mýte, na mieste súčasného Domu odborov (Istropolis), plánuje Immocap vybudovať projekt Nový Istropolis. Počíta v ňom s kultúrno-spoločenským centrom, dvoma obytnými budovami, troma administratívnymi budovami i kongresovým hotelom. Z toho jedna stavba má mať výšku 116 metrov. Dom odborov a jeho okolie chce investor prestavať.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM