KAW Rôzne Správy

Autobusová stanica a centrum NIVY: Dychberúce fakty a ZAUJÍMAVOSTI o novej pýche Bratislavy

Množstvo robotníkov a odpracovaných hodín, desiatky stavebných strojov. Pozrite sa s nami na nový komplex Nivy v číslach.

Ilustračný obrázok k článku Autobusová stanica a centrum NIVY: Dychberúce fakty a ZAUJÍMAVOSTI o novej pýche Bratislavy
50
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Novú stanicu, ktorá patrí do komplexu NIVY, nám môžu závidieť aj vo svete. Na vzhľade jej interiéru pracovali architekti z londýnskeho štúdia Benoy. A treba povedať, že sa im práca skutočne vydarila. Ešte predtým, než sa dostali k slovu však na stavbe pracovali desiatky stavebných strojov a stovky (nielen) robotníkov odmakali tisícky hodín.

Výstavba Nivy centra, ktorého súčasťou je aj autobusová stanica, odštartovala v máji 2017. Ako prvá vyrástla kancelárska budova Nivy Tower, ktorá je aktuálne so svojou výškou 125 metrov najvyššou administratívnou budovou na Slovensku.

Tisícky hodín práce

Na stavbe komplexu Nivy sa svižným tempom hemžilo v priemere 700 pracovníkov denne.

Projektanti odpracovali za celú dobu projektu viac ako 200-tisíc hodín.

Na 24 žeriavoch „makali“ žeriavnici celkom 93 255 hodín.

Obrovská jama

Obvod stavebnej jamy Nivy centra mal skoro 1 km a jej hĺbka bola 12,3 metra. „V čase výstavby bola stavebná jama Nív najväčším výkopom v strednej Európe,“ chváli sa developer projektu Nív HB Reavis.

Materiál na výstavbu

Pri výstavbe komplexu Nivy bolo použitých 146 414 m3 betónu, 1 090 652 m káblov, 215,5 km rúr, 17 850 metrov štvorcových dlažby z prírodného kameňa, 11 600 metrov štvorcových dlažby a tiež 28 kusov stromových stĺpov, z ktorých najťažší váži až 5 ton.

„Budova Nivy centra je cez vzduchotechniku zásobovaná celkovo približne 1,2 miliónmi metrov kubických vzduchu za hodinu, len samotná autobusová stanica 60-tisíc metrov kubických vzduchu za hodinu,“ priblížil developer.

Článok pokračuje pod galériou.

Pozrite sa, ako prebiehali práce na budúcom komplexe NIVY:

Práce na budúcej autobusovej stanici Mlynské nivy
10
Galéria
Zdroj: TASR

Parkovanie

Nivy sa nachádzajú na mieste pôvodnej autobusovej stanice na ulici Mlynské nivy. Do Nivy centra sa dostanete autobusom, autom, pešo aj na bicykli.

Parkovisko v Nivy centre na mínus 2. podlaží ponúka 1 372 parkovacích miest pre autá, 28 parkovacích miest pre motorky, 10 parkovacích miest s dobíjacími stanicami pre elektromobily, vyhradené miesta na parkovanie pre taxíky, pre rodiny, miesta vyhradené pre osobné vozidlá vykladajúce cestujúcich autobusovej stanice, AlzaDrive s dvomi pruhmi a možnosťou vyzdvihnutia aj veľkej bielej techniky.

K dispozícii je aj parkovací dom prístupný z ulice Mlynské nivy a od VÚB/Páričkova. Pre vstup autom ponúka 1100 parkovacích miest na 3 podlažiach a 27 parkovacích miest pre motorky.

Cykloveža

Súčasťou Nivy centra je aj parkovacia veža pre bicykle, ktorá je plne automatizovaná a chránená bezpečnostným systémom. Svoj bicykel v nej uskladníte za neuveriteľných 25 sekúnd. Cykloveža sa rozprestiera na rozlohe 6 parkovacích miest pre autá a ponúka až 118 miest pre bicykle.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zelená strecha

Zelená strecha robí Nivy centrum skutočne výnimočným. Návštevníkom ponúka množstvo zón na relax, šport aj stretnutia s rodinou či priateľmi. Na zelenú strechu sa budú môcť návštevníci dostať priamo výťahmi z rôznych častí Nivy centra, schodiskom vedúcim z ulice Páričkova alebo lávkou cez vonkajšie átrium.

Na zelenej streche Nív je vysadených 134 kusov stromov a 49 kusov bolo vysadených v okolí budovy a v parčíku na Páričkovej.

Spolu komplexe Nivy skrášľuje 8-tisíc metrov štvorcových zelených striech.

Relax a šport

Na streche Nív nájdete 550 metrový bežecký okruh, 2 workout zóny, 2 detské ihriská. Jej súčasťou je tiež grilovacia a pikniková zóna, komunitná záhradka s pocitovým chodníkom a hmyzím hotelom či oddychové zóny s lavičkami a ležadlami.

Po vzhliadnutí tohto všetkého musíme už len skonštatovať, že Bratislava sa konečne nebude musieť hanbiť za vstupnú bránu do hlavného mesta a na Slovensko.

Viac o doprave v Bratislave

Moderná autobusová stanica NIVY
50
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM