Eva Sládková Rôzne Správy

Rodičia, kontrolujte vaše deti! Za ich nehodu na e-kolobežke potrestajú vás

Zelené zdieľané kolobežky jedni oslavujú, iní zatracujú. Isté je, že nie všetci kolobežkári sa správajú tak, ako by mali.

Ilustračný obrázok k článku Rodičia, kontrolujte vaše deti! Za ich nehodu na e-kolobežke potrestajú vás
9
Galéria
Zdroj: TASR

Bratislava je preplnená autami. To je fakt, ktorý pociťujeme mnohí. Má to viaceré zlé dôsledky. Okrem toho, že denne stojíme v zápchach a verejné priestory nám zaberajú autá, dýchame zlý vzduch. Podľa odborníkov je v našom meste najväčším znečistovateľom ovzdušia práve individuálna dopravy. Aj preto hľadáme iné možnosti prepravy.

Zdieľaná doprava

Žlté, zelené aj červené… Zdieľané dopravné prostriedky zaznamenali v ostatných mesiacoch riadny boom. Bicykle aj elektrické kolobežky môžu byť dobrou náhradou za auto najmä v takom malo meste ako je Bratislava. Problémom ale je nedisciplinovanosť ľudí. Len tak pohodené bicykle a kolobežky sú, žiaľ, dennou realitou. Predstavitelia mesta aj mestských častí hľadaj spôsoby, ako tomu zabrániť.

Kolobežky

Pokiaľ ide o zelené kolobežky, tam je aj ďalší problém.

„Iste registrujete, že sa na nich doslova preháňajú aj deti. Kto je zodpovedný za prípadné nehody, ktoré deti spôsobia?“ napísal nám čitateľ.

Zodpovednosť

Podľa novely zákona o cestnej premávke z minulého roka síce môžu kolobežky s motorčekom využívať osoby staršie ako 15 rokov, neplatí to však pre tie zelené.

„Kolobežky Bolt môžu užívatelia používať od 18 rokov. Overujeme to údajom o dátume narodenia, ktorý jazdec musí v aplikácii pri registrácii vyplniť. Od 18 rokov sú jazdci dospelí a zodpovední ako za seba, tak aj za prípadnú nehodu,“ vraví Roman Sysel, regionálny manažér spoločnosti Bolt pre strednú Európu.

Rodičia by si teda mali byť vedomí toho, že ak dieťa na kolobežke spôsobí nehodu, zodpovednosť je na nich. „Ak má maloletý prístup ku kolobežke, je to rovnaký prípad ako pri všetkých ostatných veciach, ktoré by maloletí nemali robiť. Za znalosť o tom, čo deti robia a ich činy sú zodpovední rodičia alebo zákonní zástupcovi dieťaťa,“ uzatvára Roman Sysel.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM