Rôzne Správy

Rekordmani z Bratislavy: Čo je ťažšie - nazbierať tisícky štvorlístkov alebo si zapamätať kvantum čísel?

Aj na Slovensku máme knihu rekordov, ktorej stránky sa zapĺňajú a rozširujú. Tento rok svoj rekord do nej zapísali aj dvom ľuďom z nášho kraja.

Ilustračný obrázok k článku Rekordmani z Bratislavy: Čo je ťažšie - nazbierať tisícky štvorlístkov alebo si zapamätať kvantum čísel?
4
Galéria

Súťaživosť a prekonávanie rekordov je vari v každom z nás. Aj preto pribúdajú nové rekordy – pozoruhodné, zaujímavé i bizarné. Každý rok ich čitateľom prináša Guinnessova kniha rekordov, ktorá je po Biblii najpredávanejšou knihou na svete. Ale aj na Slovensku máme knihu rekordov, ktorej stránky sa rovnako rok čo rok zapĺňajú a rozširujú. V roku 2020 do nej pribudli aj dva rekordy z Bratislavy.

Skvelá pamäť na čísla

Prvým rekordmanom je Marián Lukáč zo Svätého Jura, ktorý napísal 3010 čísiel za desatinnou čiarkou známeho Pí čísla, nazývaného tiež Ludolfovo číslo – v skrátenom tvare 3,14. O 659 čísiel tým vylepšil slovenský rekord z roku 2016, ktorý bol 2351 čísiel za desatinnou čiarkou. Zaujímavosťou je, že hodnota Pí čísla bola vypočítaná na viac ako 31,4 bilióna číslic.

Pokus o prekonávanie slovenského rekordu si môžete pozrieť na videu TU.

Posadnutá štvorlístkami

Znie až neuveriteľne, aké šťastie má pani Dana Hájeková. Táto Bratislavčanka sa zamerala na zbieranie štvorlístkov. Podarilo sa jej vytvoriť najväčšiu zbierku na Slovensku. V roku 2020 si vylepšila vlastný slovenský rekord o 4-tisíc kusov v zbierke ďatelinových štvorlístkov.

Presne pred piatimi rokmi si zaknihovala hodnotu 16-tisíc kusov. Od roku 2015 jej každým rokom pribúdalo do utešenej kolekcie takmer po tisícke štvorlístkov. Všetko má úhľadne uložené. Jej dôslednú dokumentáciu overili matrikárka a šéfredaktor novín. Hodnota nového rekordu je presne 20-tisíc kusov.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM