Rôzne

Rekonštrukcia bývalého hotela Danube je ukončená, fasádu chcú zmeniť

Po takmer dvoch rokoch rekonštrukcie je hotel pripravený na spustenie do prevádzky. Kolauduje sa však iba interiér.

Ilustračný obrázok k článku Rekonštrukcia bývalého hotela Danube je ukončená, fasádu chcú zmeniť
10
Galéria

Rekonštrukcia bývalého hotela Danube, v súčasnosti Hotel Park Inn by Radisson Danube Bratislava, je ukončená. Kolauduje sa však len interiér, investor totiž predložil návrhy na prepracovanie kritizovanej fasády hotela na Krajský pamiatkový úrad (KPÚ) Bratislava a zároveň požiadal o jej vyčlenenie z kolaudácie. Fasádu má čakať samostatné kolaudačné konanie. Informoval o tom samotný investor.

Nespokojnosť s fasádou

Po takmer dvoch rokoch rekonštrukcie je hotel pripravený na spustenie do prevádzky. Kolauduje sa však iba interiér. S novým výzorom hotela na nábreží Dunaja však nie sú spokojní viacerí, ako laická verejnosť, tak i mnohí odborníci. Kriticky sa vyjadroval aj starosta Starého Mesta Radoslav Števčík. Investor sa preto rozhodol vyhlásiť architektonickú súťaž s oslovením viac ako desiatky ateliérov. Výsledkom sú návrhy na úpravu fasády, z ktorých dve predložili na vyjadrenie KPÚ.

„Od začiatku deklarujeme našu ochotu prepracovať fasádu. K jej zmene ale potrebujeme stanovisko KPÚ s jednoznačnými inštrukciami, ako má fasáda vyzerať, aby sme sa vyhli sporným podmienkam z minulosti. Tým bola predovšetkým požiadavka KPÚ na vertikálne členenie fasády a povinnosť rešpektovať pravidlá architektonickej súťaže z roku 1991. Práve to boli dôvody, pre ktoré polovica oslovených ateliérov odmietla účasť v súťaži na jeseň minulého roka,“ povedala Elena Segečová, členka predstavenstva SITNO HOLDING Real Estate, ktorá zastrešuje rekonštrukciu hotela.

Fasáda hotela vyvolala negatívne reakcie po odkrytí jej časti v čase, keď bola oznámená kolaudácia stavby. Tú následne stavebný úrad podľa investora prerušil z dôvodu nesúhlasu KPÚ s fasádou. Opäť ju mal obnoviť až v decembri po doložení vyjadrení dotknutých orgánov zo strany investora. Kolaudácia sa však týka iba interiéru.

Kolaudácia interiéru

„V súčasnosti prebiehajúca kolaudácia sa týka len interiéru, ktorý bol stavebne dokončený, a ku ktorému sme predložili všetky stavebným úradom požadované doklady. Zo žiadosti o kolaudačné rozhodnutie sme vyňali fasádu, keďže očakávame ešte diskusiu o jej finálnej podobe,“ tvrdí Segečová s tým, že samotná realizácia si vyžiada určitý čas, a to podľa náročnosti vybranej alternatívy. Interiér bol podľa nej dokončený v súlade so stavebným povolením a neexistuje zákonná prekážka v jeho kolaudácii.

Hotel v súčasnosti už ponúka rezerváciu ubytovania, v kongresových priestoroch sú naplánované aj podujatia.

KPÚ Bratislava uviedol, že investor mu 12. februára predložil dve alternatívy úprav fasády. „Ihneď boli posúdené v pamiatkovej komisii KPÚ s tým, že budeme žiadať vyjadrenie architektonickej obce. Pretože práve architekti mali najviac pripomienok k riešeniu fasád tejto stavby,“ uviedol riaditeľ úradu Peter Jurkovič. Staré Mesto koncom januára zopakovalo, že stavebný úrad nevydá kolaudačné rozhodnutie bez súhlasných stanovísk všetkých dotknutých orgánov.

Hotel Danube
10
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM