Rôzne Správy

Referendum v Bratislave: TAKTO to zatiaľ vyzerá s účasťou

Ľudia sa v referende môžu vyjadriť, či súhlasia s tým, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie referendom alebo uznesením Národnej rady SR. Má to zabezpečiť zmena Ústavy SR.

Ilustračný obrázok k článku Referendum v Bratislave: TAKTO to zatiaľ vyzerá s účasťou
71
Galéria
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Na Slovensku sa koná v sobotu referendum. Ľudia sa v ňom môžu vyjadriť, či súhlasia s tým, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie referendom alebo uznesením Národnej rady SR. Má to zabezpečiť zmena Ústavy SR.

Petržalka 12 percent

V Petržalke popoludní (okolo 16:00 hod.) dosiahla volebná účasť v referende približne 12 percent. Pre TASR to uviedla hovorkyňa mestskej časti Mária Halašková. Priebeh je podľa nej počas celého dňa pokojný a bezproblémový vo všetkých 56 okrskoch.

Neevidujeme žiadne závažné sťažnosti ani konfliktné udalosti,“ spresnila Halašková. Najviac ľudí zatiaľ odvolilo na základných školách Nobelovo námestie a Vlastenecké námestie. „Naopak, najnižšia účasť je v Materskej škole Fialová v Slnečniciach,“ doplnila.

V Ružinove menej ako 10 percent

V Ružinove sa voličská účasť v referende pohybovala tesne pod desiatimi percentami. Starosta mestskej časti Martin Chren to uviedol na sociálnej sieti po tom, ako navštívil dopoludnia 25 zo 70 miestnych okrskov.

Priebeh je zatiaľ, samozrejme, pokojný, bez akýchkoľvek problémov. Predpokladám, že výsledky by mohli byť známe už okolo polnoci,“ uviedol Chren.

Ako podotkol, bez ohľadu na výsledok referenda je jeho príprava a organizácia pre miestny úrad rovnako náročná ako príprava hociktorých iných volieb. Ocenil aktívnych občanov, ktorí sú ochotní prísť pracovať do volebných a referendových komisií. „Bez nich by sme férové voľby zorganizovať nedokázali,“ poznamenal.

Nadpolovičná väčšina

Výsledky referenda budú platné, ak sa na ňom zúčastní nadpolovičná väčšina oprávnených voličov a ak bude rozhodnutie prijaté nadpolovičnou väčšinou účastníkov referenda. Hovorí to Ústava SR.

Na Slovensku môže voliť približne 4,4 milióna ľudí. Referendum by bolo teda platné, ak by prišlo hlasovať približne 2,2 milióna voličov. Ak by nadpolovičná väčšina z nich, teda asi 1,1 milióna voličov, odpovedala na otázku kladne, bolo by referendum úspešné. V takom prípade by návrhy prijaté v referende vyhlásila Národná rada SR ako zákon, vyplýva z ústavy.

Základný zákon štátu hovorí aj to, že výsledok referenda môže parlament zmeniť alebo zrušiť svojím ústavným zákonom po uplynutí troch rokov od jeho účinnosti. „Referendum v tej istej veci možno opakovať najskôr po uplynutí troch rokov od jeho vykonania,“ dopĺňa ústava.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Referendum 2023
71
Galéria
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM