Redakcia radí: Aj bratislavské trhy sú plné jahôd, máme pre vás tip na ľahký letný dezert
Nakúpili ste jahody na trhu, či vlastnoručne nazberali v samozbere, no neviete čo s nimi? Bratislava24.sk vám ponúka tip na ľahký letný dezert, plný jahodovej chuti.
Jahody patria medzi obľúbené ovocie. Svedčí o tom aj bohatá ponuka na bratislavských trhoch. Domáce jahody si môžete aktuálne kúpiť napríklad na trhovisku na Žilinskej, v Starej tržnici či v Tržnici na Trnavskom mýte.
Jahody majú dokonca aj rôzne liečivé účinky a nízky obsah cukru. Pozor, sezóna zberu jahôd trvá len pár týždňov. Ak teda máte chuť nazbierať si ich vlastnoručne, práve teraz máte príležitosť. Samozber prebieha najbližšie za Dunajskou Lužnou alebo v Rajke.
INGREDIENCIE
Korpus
250 g maslových sušienok
150 g masla
Plnka
3 tégliky jahodového Pribináčika
220 g gréckeho bieleho jogurtu
250 ml smotany na šľahanie
1 balíček vanilkového cukru
1 lyžička vanilkového bourbonu
100 g preosiateho práškového cukru
10 rozmixovaných čerstvých jahôd
1 stužovač do krémov príp. želatínový stužovač
Čerstvé čučoriedky alebo iné drobné ovocie (nemusí byť)
Jahody a mäta na ozdobenie
POSTUP
Sušienky rozmixujeme na prach a zmiešame s roztopeným maslom. Zmes pritlačíme druhou stranou lyžice, prípadne prstami, na dno formy. Pripravíme si plnku.
Vo veľkej mise zmiešame práškový cukor s vanilkovým, pridáme jogurt aj Pribináčikov a všetko spolu poriadne premiešame. Vyšľaháme smotanu na šľahanie do tuha a zmiešame s ostatnou zmesou.
Jahody umyjeme, usušíme kuchynskými utierkami a úplne rozmixujeme. Rozmixované jahody pomaly vmiešame do jogurtovo-pribináčikovej zmesi.
Stužovač krémov pripravíme podľa návodu na obale. Najlepšie je pripraviť stužovač a pred vyliatím do krému ho zmiešať asi s dvoma až troma lyžicami krému a potom pridať ku zvyšku plnky.
Zmes nalejeme na pripravený korpus do formy a pridáme čučoriedky, prípadne iné drobné ovocie (nemusí byť). Tortu dáme stuhnúť do chladničky. Najlepšie počas noci.