KAW Kultúra

Recyklovať KRAVATY je problém. Pozrite sa, aké OHROMUJÚCE dielo z nich vzniklo v Bratislave!

Vyhodené kravaty skvele poslúžili umelcovi L. Auberovi. Vytvoril ohromné dielo až z 2500 týchto módnych doplnkov.

Ilustračný obrázok k článku Recyklovať KRAVATY je problém. Pozrite sa, aké OHROMUJÚCE dielo z nich vzniklo v Bratislave!
Zdroj: facebook.com/Textile house

Kravaty sú veľmi príťažlivý a osobitý módny doplnok. S príchodom pandémie a homme office je ich však treba mužom na reprezentatívne udalosti čoraz menej a tak sa ocitajú neraz v textilnom odpade.

Problémová recyklácia

Spoločnosť TEXTILE house ich vyzbiera ročne 8,5 ton (nejde len o kravaty zo Slovenska), z čoho sa v second hand obchodoch predá len jedna tona. „Šancu na predaj majú iba skutočne výnimočné kusy, ktoré sú hodvábne alebo značkové,“ uvádza spoločnosť na svojom webe.

Pri kravatách je s recykláciou dosť veľký problém, pretože sú zo zmesového materiálu, najčastejšie v kombinácií umelých vlákien na podšívke a hodvábu na povrchu. „Práve toto výrazne sťažuje až znemožňuje ich ďalšiu recykláciu a na to, aby sa predišlo tomu, aby kravaty skončili na skládke, je potrebné nachádzať kreatívne riešenia,“ uvádza TEXTILE house.

Jedným z našich pokusov, ako pristúpiť k recyklácií kravát je aj upcyklovanie. Z kravát tak môžu vzniknúť zaujímavé ručne robené výrobky.

Umelecké dielo z kravát

Kravaty od spomínanej spoločnosti skvele poslúžili aj konceptuálnemu umelcovi Lousy Auberovi, pre ktorého vytriedili 2500 kravát. Výsledkom jeho práce je skutočne ohromujúca inštalácia v bratislavskej Kunsthalle.

Umelec ju vytvoril v rámci výstavy Virvar. Expozícia poukazuje na neudržateľnosť v módnom priemysle, pre ktorú sú kravaty s ich smutným príbehom skvelým symbolom.

Tisícky kravát ako súčasť obrovského umeleckého diela môžete obdivovať v Kunsthalle do 25. júna.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM