Nina Táborská Rôzne Rôzne

Realitný trh prekvitá: O ktoré novostavby v Bratislave je najväčší záujem

Na bratislavskom rezidenčnom trhu sa na začiatku tohto roka predalo od krízy najviac bytov. Pomohli tomu aj extrémne nízke úroky na hypotékach na bývanie.

Ilustračný obrázok k článku Realitný trh prekvitá: O ktoré novostavby v Bratislave je najväčší záujem
Zdroj: Dnes24.sk

Na bratislavskom rezidenčnom trhu sa na začiatku tohto roka predalo od krízy najviac bytov, spolu 1 200. Rekord prekonal aj počet nových projektov, ktoré rozšírili ponuku nehnuteľností. Celkovo pribudlo osem úplne nových projektov a šesť existujúcich spustilo ďalšiu etapu v predaji. Vyplýva to z údajov realitnej kancelárie LEXXUS, Ringo.sk a Hypocentrum finančné služby.

Najvyšší počet nových bytov priniesol na trh štvrtý bratislavský okres, kde suverénne viedol projekt Mamapapa s ponukou 115 bytov. Najslabšia ponuka bola v Starom meste a v Petržalke.

„V prvom kvartáli 2016 sa trh celkovo rozrástol o 980 nových bytov, čo je v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2015 nárast o viac ako 80 percent,“ informuje Peter Ondrovič.

Historicky najnižšie úrokové sadzby

Medzi tri najžiadanejšie projekty patrili Petržalka city, kde sa zazmluvnilo 59 bytov, len o dva projekty menej zazmluvnil projekt Greenvia vo štvrtom bratislavskom okrese. Rebríček uzatvoril projekt Oppidum v Podunajských Biskupiciach s 28 bytmi.

Predaju bytov pomohli aj historicky najnižšie úrokové sadzby. Ku koncu februára banky naplno rozbehli svoje kampane a hypotéky ponúkali za úrok už od 1,19 percent. O turbulenciu na hypotekárnom trhu sa postaral aj nový zákon o úveroch na bývanie, ktorý stanovil bankám strop na poplatok za predčasné splatenie úveru, a to max. na 1 percento zo zostatkovej sumy úveru.

Čítajte viac: Ako získať na hypotéke? Nahraďte starú pôžičku novou

Dlhodobo si prevahu v novej ponuke developerských projektov držia dvojizbové byty, ani prvý kvartál roku 2016 nebol výnimkou.„V tejto kategórii bytov pribudlo na trh 416 jednotiek, čo predstavuje zhruba 42 percent z celkovej ponuky bytov v sledovanom kvartáli,“ dodáva Ondrovič.

Cena bytov rastie

Ku koncu marca 2016 bolo na trhu 2 622 voľných bytov, z toho 755 ich bolo k dispozícii k okamžitému nasťahovaniu a zvyšok bol v štádiu rozostavania. V porovnaní s predchádzajúcim kvartálom ide o pokles o viac ako 7,5 percent.

„Avizovaný rast cien nehnuteľností kupujúci v prvom kvartáli zatiaľ nepocítili. Kúpa bytu ich stála v priemere o 3,5 percent menej ako na konci roku 2015,“ vysvetľuje Ondrovič.

Iné to však bude v nasledujúcom období, nakoľko priemerná cena voľných bytov postupne rastie. Aktuálne je na hodnote približne 1 902 eur za m2 bez DPH, ku koncu tohto roka to môže byť už viac ako 1 970 eur za m2 bez DPH.

Čítajte tiež: Praktická kalkulačka: Za koľko by ste mohli predať svoj byt?

Foto: Ilustračné.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM