Nina Táborská Rôzne

Praktická kalkulačka: Za koľko by ste mohli predať svoj byt?

Inštitút finančnej politiky vytvoril kalkulačku, vďaka ktorej si viete vypočítať približnú hodnotu vášho bytu. Vzdialenosť od centra, poloha bytu v bytovke, ekonomická situácia v lokalite. Viete, čím rastie hodnota vašej nehnuteľnosti?

Ilustračný obrázok k článku Praktická kalkulačka: Za koľko by ste mohli predať svoj byt?
Zdroj: TASR

Kalkulačka hodnoty bytov, ktorú vytvoril Inštitút finančnej politiky (IFP), využíva na výpočet rovnicu, ktorá vychádza z reálnych ponúk inzertných portálov z rokov 2011 a 2012. Kalkulačka je počiatočným pokusom IFP vytvoriť analytický nástroj pre odhad hodnoty nehnuteľností na bývanie. Výpočty majú teda len informatívny charakter a nie sú právne záväzné.

„Pri interpretácii kalkulačky treba brať do úvahy, že model nezohľadňuje vývoj na realitnom trhu za roky 2013 až 2015, neobsahuje všetky charakteristiky vplývajúce na cenu bytu a s výnimkou Bratislavy a Košíc odhaduje priemernú hodnotu za m2 na úrovni celého mesta alebo obce,“ informujú analytici.

Snahou je však postupne kalkulačku aktualizovať a vylepšovať tak, aby dokázala čo najvernejšie zohľadňovať realitu.

Kalkulačka obsahuje málo údajov a ceny sú preto orientačné. Detailnejše sa dajú vyhľadať len byty v hlavnom meste a v Košiciach, kde sa do úvahy berú aj jednotlivé ulice v mestských častiach. V ostatných mestách vám kalkulačka odhadne cenu len na úrovni mesta.

Na cenu vašej nehnuteľnosti vplýva viacero faktorov. Byt v centre má pravdaže vyššiu hodnotu, ako rovnaký byt v okrajových lokalitách mesta, záleží však tiež od samotnej rozlohy bytu, stavu bytovky a umiestnenia bytu v nej, kvality rekonštrukcie či použitých materiálov.

Čo zohľadňuje kalkulačka:

  • Obytnú plochu bytu
  • Výmeru balkóna, terasy a lodžie
  • Poschodie v bytovke (prízemie, medziposchodie, podstrešie)
  • Výťah
  • Stav bytu (novostavba, čiastočná rekonštrukcia, kompletná rekonštrukcia, pôvodný stav)
  • Konštrukciu (tehlová, panelová, zmiešaná konštrukcia)

Vypočítať si orientačnú hodnotu bytu si môžete TU.

Pri odhade sa zohľadňuje aj lokalita, ekonomická situácia v regióne, okres, vzdialenosť do najbližšieho krajského mesta, počet obyvateľov v meste / obci, daň z prenocovania na obyvateľa, nezamestnanosť, v prípade dvoch slovenských metropol aj spomínané ulice.

Bratislava vs. Košice

Kalkulačka vychádza z reálnych ponúk inzertných portálov z rokov 2011 a 2012. Ceny nehnuteľností na Slovensku však vlani vzrástli prvýkrát za uplynulých 7 rokov. Jeden meter štvorcový nehnuteľnosti sa v roku 2015 predával v priemere za 1 227 eur.

Najdrahšie boli minulý rok nehnuteľnosti v Bratislavskom kraji s priemernou 1 693 eur za 1 m2. Druhým slovenským krajom, čo sa cien nehnuteľností týka, je Košický s priemernou cenou 946 eur za m2.

Prečítajte si viac: Porovnanie cien nehnuteľností: Byty a domy v Bratislavskom kraji sú trojnásobne drahšie ako v Nitrianskom

Kalkulačka na odhad hodnoty bytov
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM