Rôzne

RADÍME: Čo robiť, keď pri jazere nájdete uhynuté telá rýb či vtákov

Pri prechádzke v tesnej blízkosti jazier občas narazíme na mŕtve telá rýb či vtákov. Poradíme vám, čo robiť s takýmto nálezom.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Čo robiť, keď pri jazere nájdete uhynuté telá rýb či vtákov
6
Galéria

Horúce letné dni lákajú k vode, zaplávať si, oddychovať na deke v mäkkučkej tráve a opaľovať sa. Keď ale počas hľadania miestečka pri jazere narazíme na mŕtvolku vyplavenú z jazera, v momente sme preč.

Keď jazero vyplaví…

Dôležité ale je nezatvárať pred problémom oči a konať. Nikdy totiž neviete, čo môže byť príčinou vášho objavu, a teda úhynu živočícha.

Pri nájdení uhynutých tiel radí Katarína Nosálová, hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava hl. m., vyvarovať sa akémukoľvek kontaktu s uhynutým vtáctvom alebo rybami. „Ak z nejakého dôvodu nie je možné sa manipulácii vyhnúť, je z hľadiska ochrany zdravia nevyhnutné používať osobné ochranné pomôcky, minimálne ochranné rukavice,“ dodala.

O náleze by ste mali čo najskôr upovedomiť Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu Bratislava na tel. č. 02 644 61 206 – 210. Príčinu úhynu rýb určí veterinárny lekár. Podľa Nosálovej sú v týchto dňoch najpravdepodob­nejšou príčinou úhynu vysoké teploty. „Je vysoká pravdepodobnosť, že voda sa prehrieva a ryby nemajú dostatok kyslíka,“ vysvetlila Nosálová.

„V súčasnosti neevidujeme a nevieme o žiadnom ochorení, ktoré by sa šírilo z rýb na človeka prostredníctvom vody,“ uzavrela Nosálová.

Telá uhynutých živočíchov
6
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM