Kultúra

Radi sa bojíte? Na interaktívnej výstave Hu Húúú v Bibiane si prídete na svoje

Na interaktívnej výstave Hu Húúú sa deti zoznámia s hadom, ktorý je dobrým ochrancom domu, nočnou morou, zlým škriatkom či s vodníkom, ktorý býva v mlyne.

Ilustračný obrázok k článku Radi sa bojíte? Na interaktívnej výstave Hu Húúú v Bibiane si prídete na svoje
12
Galéria
Zdroj: TASR

Bytosti z rôznych slovenských povestí v podobe čarodejníc, strašidiel, čertov a bosoriek sa stali námetom novej interaktívnej výstavy s názvom Hu Húúú alebo najstrašnejšie slovenské strašidlá.

Hu Húúú

Ako uviedla Valéria Marákyová z Bibiany – Medzinárodného domu umenia pre deti v Bratislave, výstava bude verejnosti prístupná minimálne do jari.

„Napriek strašidelnému názvu nejde len o výstavu plnú strašidiel, naším cieľom nebolo, aby sme deti od prvej po poslednú miestnosť len strašili. Išlo nám o to, aby sme deti, ale i dospelých zoznámili so slovenskými poverovými bytosťami,“ povedala autorka námetu a scenára výstavy Ingrid Abrahamfyová. Námet výstavy čerpali jej autori z knihy Čerti, bosorky a iné strašidlá od spisovateľky Kataríny Nádaskej.

„Vybrali sme si bytosti, niektoré sú známe, iné nie. Neskôr sme im vytvorili prostredie a zasadili ich do neho. Postupne niektoré prvky ešte pribudnú,“ povedala autorka výstavy. Zo širokej zostavy poverových bytostí autori vybrali niekoľko kmeňových postáv zastupujúcich bytostí kladné i záporné a priestor rozdelili na oblasti, v ktorých čarovali – dom, lúku, les, cintorín, mlyn a podzemie. Zastúpené sú bytosti oboch pohlaví i zástupcovia zvieracej ríše, poverové bytosti pomáhajúce i stvorenia, ktoré mali v popise škodiť za každých okolností.

Diabolský guláš

Deti sa počas výstavy zoznámia napríklad s hadom, ktorý je dobrým ochrancom domu, nočnou morou, zlým škriatkom či s vodníkom, ktorý býva v mlyne. Okolo pekelného ohňa, nad ktorým vrie diabolský guláš, uvidia deti sedieť čertov. Okrem toho si budú môcť sadnúť na draka, stretnúť svetlonosov, pod podlahou pozorovať pracovitých trpaslíkov, či zablúdia na cintorín.

Podľa autorky knihy Nádaskej, strašidlá a démonické bytosti, ktoré použila v knihe, pochádzajú z celého Slovenska. „Napriek tomu, že to strašne znie, výstava nie je strašidelná. Je zábavná a prostredníctvom nej chceme mladých naučiť niečo z našej histórie,“ uzavrela Marákyová.

Bibiana - Hu Huu
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM