Aktualizované Kultúra

Provokatér aj génius: V Bratislave si opäť budeme môcť pozrieť diela mága fotografie Jana Saudka

Jedným z najčastejších motívov množstva Saudkových slávnych fotografií sú ženy, ktoré mu boli inšpiráciou po celý život.

Ilustračný obrázok k článku Provokatér aj génius: V Bratislave si opäť budeme môcť pozrieť diela mága fotografie Jana Saudka
6
Galéria
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Výstavu pod názvom Jan Saudek 85 chystajú v bratislavskej Starej radnici. Predstaví výber toho najlepšieho z celoživotnej tvorby svetoznámeho českého fotografa a má priniesť aj pár noviniek. Informoval o tom Juraj Ulický z Galérie Michalský dvor.

Oslava človeka

Jan Saudek oslávil tento rok v máji 85. narodeniny. Pri tejto príležitosti mal mať v apríli a máji výstavu v Bratislave, pre celosvetovú pandémiu však organizátori museli termín posunúť na koniec roka. „Napokon sme pre rozsiahlu rekonštrukciu priestorov Galérie Michalský dvor na Michalskej ulici preložili aj miesto výstavy do nádherných priestorov Starej radnice na Hlavnom námestí,“ vysvetlil Ulický.

„Ide o výjavy, ktoré sú však spojené jedinou víziou – osláviť človeka ako takého,“ hovorí o svojej výstave Saudek. Téma ľudského života ovplyvnila celú jeho umeleckú tvorbu. K tomuto ho priviedol súbor fotografií Ľudská rodina od fotografa Edwarda Steichena.

Jedným z najčastejších motívov množstva Saudkových slávnych fotografií sú ženy, ktoré mu boli inšpiráciou po celý život. „Túžil som po sláve a bohatstve – a nič z toho som nedosiahol. Ale niekoľkokrát som stál blízko nevýslovnej krásy – vždy to bola žena, a to bolo pre mňa omnoho viac,“ komentoval svoju tvorbu umelec.

Rytier umenia

Jan Saudek však slávu a uznanie dosiahol po celom svete. Má za sebou viac ako 400 výstav a dostal viacero ocenení vrátane francúzskeho vyznamenania Rytier umenia a literatúry. Jeho najväčšou výstavou bola výstava v Los Angeles v roku 1998. Jeho diela sú súčasťou umeleckých zbierok. Minulý rok tiež dostal medailu za zásluhy od prezidenta Českej republiky pri príležitosti osláv 28. októbra.

Výstavu sprístupnia v suterénnych priestoroch v Starej radnici ako samostatnú súčasť stálej expozície mestského múzea. Potrvá od 10. novembra do 20. decembra.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM