Rôzne

Projekt cezhraničného cestného mosta medzi Záhorskou Vsou a rakúskym Angernom je opäť v hre

Poslanci Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) súhlasili s dohodou o plánovaní mosta, podpis dohody však podmieňujú pozitívnym vyjadrením Štátnej ochrany prírody.

Ilustračný obrázok k článku Projekt cezhraničného cestného mosta medzi Záhorskou Vsou a rakúskym Angernom je opäť v hre
Zdroj: Dnes24.sk

Štúdia má preukázať, či je možné most vybudovať mimo zastavaného územia obcí. Poslanci Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) súhlasili s dohodou o plánovaní mosta, podpis dohody však podmieňujú pozitívnym vyjadrením Štátnej ochrany prírody.

Rakúšania boli proti mostu

Most mal pôvodne stáť na mieste, kde v súčasnosti premáva kompa. Projekt však v roku 2014 stroskotal, pretože sa proti nemu v referende vyslovili tri štvrtiny obyvateľov Angernu, ktorí sa obávali, že by sa ich obec stala tranzitným miestom pre dopravu.

Opätovne sa téma otvorila na bilaterálnom stretnutí zástupcov BSK a spolkovej krajiny Dolné Rakúsko v septembri 2018. Rakúska strana navrhla hľadať možnosť alternatívneho umiestnenia mosta mimo intravilánu obcí, pričom reálnosť takéhoto riešenia má určiť štúdia uskutočniteľnosti.

„Ak štúdia preukáže, že je skúmaný variant realizovateľný, BSK a Dolné Rakúsko vyvinú úsilie o hľadanie externých finančných zdrojov potrebných na financovanie projektu,“ uvádza sa v dôvodovej správe.

V zmysle dohody nesie zodpovednosť za obstaranie štúdie uskutočniteľnosti rakúsky partner.

Ilustračné foto

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM