Samospráva

Projekt BAUM 2 má pomôcť pri riešení cezhraničných problémov, niektorí poslanci sú skeptickí

Jeho začatie sa predpokladá začiatkom budúceho roka. Prvý náčrt rozpočtu projektu by mal byť nad 500-tisíc eur. Financovaný bude z eurofondov. Niektorí poslanci mestského zastupiteľstva však pochybujú o jeho prospešnosti pre Bratislavu

Ilustračný obrázok k článku Projekt BAUM 2 má pomôcť pri riešení cezhraničných problémov, niektorí poslanci sú skeptickí
Zdroj: Dnes24.sk

Koordináciu územného rozvoja Bratislavy a susedných pohraničných obcí v Rakúsku má priniesť Bratislava územný manažment (BAUM) 2. Vytvoriť má priestor na výmenu informácií a hľadanie spoločných riešení, napríklad pri ochrane prírody, protipovodňovej ochrane či cezhraničnej infraštruktúre. Projekt odsúhlasili bratislavskí mestskí poslanci na svojom rokovaní.

V rámci tohto projektu by bola zriadená kancelária v Bratislave, kde by pôsobil rakúsky pracovník, a taktiež v pohraničnej oblasti Rakúska, v ktorej by bol pracovník zo Slovenska. „Tí by zabezpečovali dennodennú výmenu informácií medzi Bratislavou a susednými rakúskymi obcami,“ priblížil Marek Dinka z oddelenia obstarávania územnoplánovacích dokumentov na bratislavskom magistráte.

Potreba riešiť veci spoločne

Raz do roka by sa podľa jeho slov stretávali starostovia všetkých dotknutých obcí a taktiež by existovala odborná platforma, kde by odborníci riešili témy týkajúce sa územného plánovania a rozvoja.

Podľa Dinka je viacero cezhraničných tém, ktoré je potrebné riešiť spoločne, napríklad ochranu prírody. „Takisto protipovodňová ochrana. V čase povodní totiž zasadali desať kilometrov od seba dva rôzne protipovodňové štáby, jeden v Hainburgu a druhý v Bratislave,“ spresnil.

Čítajte tiež: Tretina obyvateľov rakúskeho Wolfstahlu sú Slováci. Ako vychádzajú s miestnymi?

Prostredníctvom BAUM 2 sa však môže zlepšiť cezhraničná infraštruktúra či koordinácia obcí pri postreku proti komárom. „Je tu dopyt riešiť aj nové autobusové prepojenia. Sú to aj témy, ktoré treba riešiť na celoštátnej úrovni a iniciovať to môžu práve tieto obce, ako napríklad ropovod Bratislava-Schwechat,“ uviedol Dinka.

Rozpočet projektu

Projekt bude financovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja (EFRR), a to z programu cezhraničnej spolupráce Slovenská republika-Rakúsko. „Prvý náčrt rozpočtu projektu by mal byť nad 500-tisíc eur. Toto však bude ešte predmetom rokovania,“ skonštatoval Dinka s tým, že väčšina z finančných prostriedkov bude z EFRR a piatimi percentami sa má na tom podieľať hlavné mesto.

BAUM 2 však mestskí poslanci vnímajú rôzne. „Veľmi pochybujem o jeho prospešnosti pre Bratislavu a jej mestské časti,“ uviedol Radoslav Olekšák. „BAUM má byť pre územné plánovanie, ale takto sa to nerobí,“ podotkol Radovan Jenčík. Poslankyňa Viera Kimerlingová je zas presvedčená, že starostovia i občania pohraničných rakúskych obcí sa orientujú viac na Bratislavu ako na Viedeň. „Zaujíma ich náš územný rozvoj a životné prostredie. V tejto oblasti môžeme dobre spolupracovať,“ skonštatovala.

Poslankyňa Elena Pätoprstá povedala, že prostredníctvom financií EÚ sa dajú riešiť veľmi dôležité body v danom území, ktoré sa týkajú odpadových vôd, národných parkov či cyklotrás.

Projekt BAUM 2 nadväzuje na predošlý BAUM 1, ktorého hlavným výstupom bola cezhraničná urbanistická štúdia. Tá rieši budúci rozvoj územia Bratislavy a susedných rakúskych obcí.

Čítajte tiež: Medzi priority novej vlády patrí aj nové postavenie Bratislavy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM