Nina Táborská Samospráva Samospráva

Proces výstavby náhradných bytov pokračuje, nie všetky mestské časti to vítajú

Bratislava pokračuje v procese zabezpečovania náhradného nájomného bývania pre 580 žiadateľov. Zákon samospráve totiž prikazuje, že žiadateľom z reštituovaných bytov musí mesto zabezpečiť bytové náhrady.

Ilustračný obrázok k článku Proces výstavby náhradných bytov pokračuje, nie všetky mestské časti to vítajú
Zdroj: TASR

Bratislava musela spustiť verejné obstarávania na výstavbu náhradných nájomných bytov na svojich pozemkoch v rôznych lokalitách Bratislavy. „Povinnosť zabezpečenia náhradných nájomných bytov bola za bývalého vedenia absolútne neriešená a podcenená. Od roku 2011, kedy zákon vstúpil do platnosti, do roku 2014 nebol občanom, ktorí na to majú nárok, odovzdaný ani jeden náhradný nájomný byt. Od začiatku roku 2015 sme začali rozbiehať procesy potrebné na zabezpečenie náhradných nájomných bytov, aby Bratislavčania, ktorí majú na bytové náhrady nárok, bývanie aj reálne dostali,“ vysvetlil primátor Nesrovnal.

Čítajte tiež: Mesto pripravuje výstavbu nájomných bytov. Pozrite sa, ktoré lokality vybralo

Starosta Ružinova Dušan Pekár v tejto súvislosti informoval primátora, že niektorí miestni poslanci nesúhlasia s výstavbou v ich mestkej časti, konkrétne sa jedná o lokality na ulici Čmelíková a Astronomická. Primátor vysvetlil, že hlavné mesto, vzhľadom k výške dotácií, môže stavať len na vlastných pozemkoch a potrebuje zabezpečiť bytové náhrady pre približne 580 žiadateľov do konca roka 2016, inak bude musieť preplácať žiadateľom rozdiel medzi regulovaným a trhovým nájomným.

„Táto suma môže dosiahnuť výšku až 4 milióny eur ročne, čo by mohli byť financie, ktoré by sme vedeli vhodnejšie investovať do výsadby zelene, opravy ciest, chodníkov či budovania cyklotrás v jednotlivých mestských častiach. Konečne si musíme uvedomiť, že Bratislava je jedno mesto a tento problém sa týka všetkých,“ povedal primátor.

Týka sa všetkých

Podľa primátora sa tak žiadna mestská časť nemôže tváriť, že tento problém sa mestských častí netýka. V tomto smere boli preto viackrát oslovení starostovia mestských častí s cieľom pomôcť vedeniu mesta nájsť vhodné lokality na výstavbu a pomôcť pri riešení tohto problému, keďže v Bratislave sa stavebné úrady nachádzajú práve na mestských častiach a kompetencia mesta tu nesiaha. „Bez spolupráce s mestskými časťami nie je možné problém vyriešiť,“ povedala pre Bratislava24.sk hovorkyňa mesta Ivana Skokanová.

Primátor na záver stretnutia požiadal starostu Pekára o súčinnosť a o zvolanie spoločného stretnutia s miestnymi poslancami. Starosta deklaroval, že bude hľadať riešenie aj vo forme vytypovania ďalších lokalít, ktoré by na výstavbu boli vhodné.

Výstavba náhradných bytov

V súčasnosti sú v procese obstarávania výstavby náhradných nájomných bytov dve lokality v mestskej časti Dúbravka. Prvá lokalita je Pri kríži, v rámci ktorej by výstavba mala obsiahnuť 68 náhradných nájomných bytov. Druhá lokalita je Na vrátkach, tu výstavba pokryje 116 náhradných nájomných bytov.

Vytypované sú aj ďalšie lokality na výstavbu, avšak bez súčinnosti mestských častí, ktoré majú v kompetencii vydávať stavebné povolenia, výstavby nebudú možné. Hlavné mesto v súčasnosti pripravuje návrh legislatívnych zmien zákona s cieľom zlepšenia podmienok pri riešení získania náhradných nájomných bytov, s ktorými plánuje osloviť aj vládu SR.

Problém s výstavbou náhradných nájomných bytov chce primátor Nesrovnal preto čo najskôr riešiť aj s novým ministrom dopravy Romanom Brecelym.

Čítajte tiež: Bratislava požiada vládu i parlament o preverenie počtu obyvateľov

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM