Nina Táborská Rôzne

Pripravil najlepšiu kávu, reprezentovať nás bude v Amerike: Viete aká je najkreatívnejšia alternatívna príprava kávy?

V nedeľu sa v jednom z bratislavských podnikov na Laurinskej konali majstrovstvá Slovenska v AeroPresse. Že neviete, čo je AeroPress? Ide o alternatívnu a dokonca najkreatívnejšiu prípravu kávy. Víťaz nás bude reprezentovať za v Spojených štátoch.

Ilustračný obrázok k článku Pripravil najlepšiu kávu, reprezentovať nás bude v Amerike: Viete aká je najkreatívnejšia alternatívna príprava kávy?
Zdroj: Dnes24.sk

Druhého ročníka majstrovstiev Slovenska v AeroPresse sa zúčastnilo 27 súťažiacich zo Slovenska aj Čiech. Profesionálov aj neprofesionálov, jednoducho milovníkov kávy, ktorý prišli do Urban House predviesť, čo dokážu. Generálnym partnerom majstrovstiev bola Green Plantation káva.

Letenku na World Aeropress Championships do Seattle si odniesol a AeroPress šampiónom sa stal Lukáš Záhradník. Na druhom mieste skončil Štěpán Neubauer a tretie miesto patrí Lukášovi Soľaničovi.

Odborná porota posudzovala chuťový profil kávy, a teda jej samotnú chuť.

„AeroPress je výrobok jednej americkej hračkárskej firmy. Ide konkrétne o pána Alana Adlera, ktorý to v roku 2001 vymyslel. V podstate sa jedná o dva do seba zatláčajúce sa valce, pričom v jednom sa varí káva a z druhého valca sa tá káva vytláča cez papierový filter, ktorý je upevnený v koliesku na spodku,“ vysvetlil pre Bratislava24.sk organizátor Ondrej Petrus.

Podľa jeho slov ide o najkrajší a najvariabilenjší spôsob prípravy kávy. „Tu nie je jeden ucelený a všeobecný spôsob, každý jeden človek uvarí tú istú odrodu kávy úplne inak. Rôzne teploty, gramáže, nenájdete dve totožné,“ dodal Petrus.

Jeho slová potvrdil aj jeden zo súťažiacich, Tomáš Stankovič, ktorého nadšenie pre tento nápoj doviedlo až sem. „Nie som profesionálny barista. Prihlásil som sa viac-menej aby som sa zabavil, zapojil sa, videl aj iných ľudí, ako pripravujú svoju kávu. Takmer všetci súťažiaci boli profíci, ja si kávu robím pre radosť doma. Práve aeropress je najkreatívnejšia alternatívna príprava kávy, ktorú každý môže pripraviť inak,“ povedal Stankovič.

Kávoví nadšenci sa mohli v nedeľu zapojiť do worshopov, pozrieť si naživo ako sa praží káva a pravdaže si svoj obľúbený nápoj vychutnať v rôznych variantoch. Odniesť ste si tiež mohli lístok na Coffeefest Slovakia, ktorý sa tento rok bude konať v Sheraton Bratislava Hotel 25. – 26. apríla.

„Všetci milujeme kávu a chceme jej robiť lepšiu osvetu. Aby ľudia spoznávali nové, rôzne prípravy kávy, že nie je len tá z kávovaru, ale sú i rôzne iné alternatívy jej prípravy. Ide o spôsoby, ktorými ľudia môžu rýchlo a lacno pripraviť kvalitnú kávu aj doma,“ povedal Ondrej Petrus.

V poslednej dobe je káva v hlavnom meste témou stále viac diskutovanou. Pribúdajú nové kaviarne, konajú sa rôzne diskusie a workshopy, Bratislava jednoducho zažíva kávový boom.

„V súčasnosti je to trend, ľudia objavili aj iné značky ako veľkovýrobcov, ktorých poznajú na celom svete. Rôznych lokálnych výrobcov a rôzne alternatívy prípravy kávy,“ povedal pre Bratislava24.sk Martin Králik, majiteľ Pána Králička.

Viac sa dočítate tu: Bratislava žije kávou! Svedčí o tom hneď niekoľko skutočností, kde vám pripravia najlepšiu?

Za posledný rok pribudlo v našom meste viac kaviarní ako kedykoľvek predtým. Navyše sa z nich stávajú miesta, kde máte na výber nielen z niekoľkých druhov kávy a spôsobov prípravy, ale aj miesta, kam ľudia chodia pracovať, čítať, baviť sa, stretávať sa s priateľmi či vychutnávať si dobré jedlo, domáce koláče, limonády, zdravé pochúťky,…

„Káva je proste super! Je zdravá a spája ľudí, teda okrem vodky (smiech). Pri káve sa tvorí sociálne prostredie, to môže napokon každý vidieť keď sedí v kaviarni,“ uzavrel Petrus.

Ak neviete ako začať, máme pre vás jednu radu na záver: „Začať s výberovou kávou a pomaličky prechádzať ku acidnej od tej menej acidnej. Čiže od tmavo praženej po svetlo praženú kávu,“ poradil súťažiaci Tomáš Stankovič.

Foto: Lukáš Smiešny.

Ako sa praží káva: Slovak Aeropress Championship 2015
1
Galéria
Slovak Aeropress Championship 2015
14
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM