Správy

Primátor nesúhlasí so zrušením základnej školy

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal nesúhlasí so zrušením Základnej školy Veternicová v Karlovej Vsi. Takéto stanovisko poslal mestskej časti i rezortu školstva.

Ilustračný obrázok k článku Primátor nesúhlasí so zrušením základnej školy
Zdroj: TASR

„V územnom pláne sa v lokalite Veternicová uvažuje s využívaním tohto priestoru pre potreby školstva. Zároveň všetci poznáme situáciu s materskými školami, ktoré sú plné, a tieto deti budú o pár rokov nastupovať na základné školy, ktoré musia vedieť kapacitne pokryť potreby,“ priblížil primátor, ktorý sa v utorok stretol so zástupcami rodičov detí zo ZŠ Veternicová.

Ekonomický argument, ktorý používa mestská časť Karlova Ves, nie je podľa Nesrovnala najvhodnejší, pretože sa nedá na všetko pozerať len cez optiku financií, najmä pri školstve.

„Navyše Karlova Ves teraz získa ročne viac ako 200-tisíc eur zo zvýšeného príjmu z dane z nehnuteľnosti. Aj to sú financie, z ktorých časť by mohla byť využitá na zachovanie školy na Dlhých Dieloch,“ podotkol primátor, ktorý verí, že škola zostane zachovaná.

Dôvodom je pokles žiakov

Návrh vyradiť ŽS Veternicová zo siete škôl a školských zariadení k 31. augustu 2016 schválili poslanci Karlovej Vsi vo februári. Dôvodom návrhu zo strany mestskej časti bol kontinuálny pokles počtu žiakov školy a potreba dodatočných nákladov na prevádzku zariadenia vzhľadom na znižujúci sa príjem z normatívu. Kým v školskom roku 2008/2009 navštevovalo školu 338 detí, v školskom roku 2015/2016 to bolo iba 188 detí.

Karloveskí miestni poslanci sa následne v júni rozhodli nevyhovieť petícii proti zrušeniu školy, ktorá bola mestskej časti doručená ešte v marci. Svojím podpisom ju podporilo vyše 3000 ľudí. Naopak, schválili návrh všeobecne záväzného nariadenia o zrušení ZŠ Veternicová a jej súčastí k 31. augustu 2016. Vyradenie zo siete škôl a školských zariadení musí však ešte potvrdiť ministerstvo školstva.

Čítajte aj: Hojdana zostáva najbližších desať rokov v Ružinove

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM