Jakub Haršany Rôzne

Hojdana zostáva najbližších desať rokov v Ružinove

Materské centrum Hojdana zostane aj ďalších desať rokov v bratislavskej mestskej časti Ružinov. Rozhodli o tom ružinovskí poslanci na júlovom zasadnutí miestneho zastupiteľstva.

Ilustračný obrázok k článku Hojdana zostáva najbližších desať rokov v Ružinove
Zdroj: Ružinovské Echo

Hojdana pôsobí v Ružinove už 15 rokov a patrí medzi najstaršie materské centrá na Slovensku. Posledných 13 rokov im mestská časť Ružinov prenajíma priestory bývalých jasličiek na Haburskej ulici.

Návrh na vytvorenie škôlky

Materské centrum bude tak aj naďalej pomáhať mamičkám a ich deťom. K rozhodnutiu o predĺžení nájmu na ďalších desať rokov však viedla strastiplná cesta.

Koncom minulého roka videli niektorí poslanci miestneho zastupiteľstva možnosť, že by sa v priestoroch centra vybudovala materská škola. Schválili tak Hojdane nájom na jeden rok s tým, že medzitým vypracujú analýzu využitia časti priestorov budovy pre vytvorenie škôlky.

Návrh bol taký, že škôlke malo byť pridelené prízemie Hojdany spolu so záhradou. Materskému centru malo zostať poschodie a suterén. Tým by sa však činnosť centra výrazne obmedzila.

Pripravili aj petíciu

Od začiatku roka tak začali členovia Hojdany pripravovať petíciu za zachovanie činnosti materského centra. „Nechceli len pasívne čakať na svoj ortieľ, preto organizovali aj stretnutia na tému Ako podporiť zachovanie činnosti materského centra Hojdana na Haburskej 2 v doterajšom rozsahu a v súčasných priestoroch,“ píše sa na stránkach centra.

Činnosť Hojdany podporovali nielen matky s deťmi, ktoré navštevovali centrum, ale aj množstvo nezainteresovaných obyvateľov Ružinova. Svoj názor vyjadrovali podpismi pod petíciu alebo príspevkami na sociálnych sieťach. „Hojdana má nenahraditeľne miesto v rámci ružinovskej komunity. Ak odklepnú zrušenie, bude to výrazne chýbajúci článok,“ podelila sa o svoj názor Milina.

Nájom až do roku 2027

Rozhodnutie o osude Hojdany sa od mája neustále posúvalo a konečné rozhodnutie padlo až minulý týždeň na miestnom zastupiteľstve. Poslanci nakoniec našli alternatívne riešenie problému s nedostatkom materských škôl a hlasovali za zachovanie Hojdany na Haburskej ulici v doterajšom rozsahu.

„Našli sme aj iné riešenia ako zvýšiť kapacity našich materských škôl. Púšťame sa napríklad do prerábania služobných bytov v budovách škôlok na triedy,“ objasnil starosta Ružinova Dušan Pekár.

Na veľkú radosť predovšetkým členov centra, zostáva Hojdana v Ružinove ďalších 10 rokov.

„Sme veľmi radi, že po polroku neistoty a strácania energie sme konečne zasa späť plní elánu a chuti žiť,“ tešia sa členovia materského centra. Mamičky a ľudia, ktorí bojovali za zachovanie Hojdany, si môžu teraz konečne vydýchnuť. Materské centrum má istý nájom do 31. januára 2027.

Prečítajte si aj: Bratislava má jedno z najstarších materských centier na Slovensku

Materské centrum Hojdana
4
Galéria
Zdroj: Ružinovské Echo
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM