Nina Táborská Samospráva

Primátor Ivo Nesrovnal: "Na štrajk v Dopravnom podniku Bratislava nevidím žiadny dôvod"

Väčšina mestských poslancov nesúhlasí s návrhom rozpočtu mesta, odborári DPB sa búria a boja sa o svoje miesto a platy, primátor však nevidí dôvod na obavy. Podľa Iva Nesrovnala na extrémne kroky neexistujú žiadne dôvody. Situácia v dopravnom podniku je podľa neho stabilná.

Ilustračný obrázok k článku Primátor Ivo Nesrovnal: "Na štrajk v Dopravnom podniku Bratislava nevidím žiadny dôvod"
Zdroj: Dnes24.sk

„Na základe medializovaných správ o dianí v Dopravnom podniku som si zavolal generálneho riaditeľa DPB Ľubomíra Belfiho a musím povedať, že som sklamaný, že sa o situácii v Dopravnom podniku Bratislava dozvedám z médií. Ako jediný akcionár som pánovi riaditeľovi vydal pokyn, aby sa neprepúšťali zamestnanci a neznižovali mzdy. Nevidím na to žiaden dôvod,“ vysvetlil primátor Ivo Nesrovnal.

Odborári DPB dnes taktiež zvolali tlačovú besedu, aby sa vyjadrili k navrhovanému rozpočtu a jeho možným dopadom na zamestnancov Dopravného podniku Bratislava, aj na cestujúcu verejnosť. Podľa nich hrozí, že ak sa rozpočet schváli tak, ako je navrhovaný, bude to mať na podnik ničivé následky. Hrozí znižovanie miezd zamestnancov DPB, prepúšťanie, ohrozenie pravidelnej údržby dopravných prostriedkov, znižovanie vozokilometrov alebo dokonca zvyšovanie ceny cestovných lístkov.

Prečítajte si viac: Hrozí štrajk v Dopravnom podniku Bratislava? Odborári sa búria voči navrhovanému rozpočtu hlavného mesta

Podľa Iva Nesrovnala je ale situácia v Dopravnom podniku stabilná, financovanie beží, za tri mesiace tohto roku dostal DPB 18 miliónov eur. „Mesto si splní všetky záväzky voči podniku, ktoré na základe zmluvy má. Chceme, aby všetci Bratislavčania dobre rozumeli tomu, kam peniaze v podniku idú,“ povedal Nesrovnal.

Viacerí poslanci vo svojich pripomienkach uviedli, že sa im čiastka, ktorá má ísť na DPB, nepáči. Vznikol dokonca pozmeňovací návrh, ktorý o hovorí o tom, aby na magistrát bolo vyčlenených menej peňazí (v návrhu rozpočtu je viac), a tieto peniaze sa presunuli naopak do podniku.

Podľa Kataríny Augustinič je vyčlenená dotácia na DPB likvidačná pre Bratislavčanov. "Pripravili sme pozmeňujúci návrh tak, aby DPB dostal viac peňazí na bežnú prevádzku a nemuseli sa škrtať linky a zvyšovať cestovné,“ uviedla predsedníčka klubu Bratislava Inak Katarína Augustinič minulý týždeň. Podľa Nesrovnala sa návrhy do rozpočtu zapracovali. Aké, to by sme sa mali dozvedieť už tento týždeň na mimoriadnom zasadnutí mestského zastupiteľstva.

„Stále trvám na tom, že Dopravný podnik Bratislava dostáva viacej peňazí ako minulý rok. Je to celková suma, ktorá je vyššia ako 5 miliónov eur,“ uviedol primátor.

„Argumenty typu, že Dopravný podnik v celkovom transferi dostáva o 4 milióny viac, i keď sa vždy hovorí o sume 5,5 milónov, sú zbytočné. My máme len spoluúčasť na trolejbusy a električky tento rok najvyššiu, čo je 8,5 milióna. To je o 6,8 milióna viac ako vlani,“ povedal v rozhovore pre Bratislava24.sk Ľubomír Belfi ešte minulý týždeň.

Podľa riaditeľa Dopravného podniku Bratislava hovorí návrh rozpočtu o tom, že DPB by mal dostať menej o 3,5 milióna dotácií. Nemá tak pokryté splátky úveru vo výške 1,8 miliónov, na integrovanú dopravu 600-tisíc a 200-tisíc na Bratislavskú mestskú kartu.

K tomu, navýšenie dotácií sa týka iba kapitálových výdavkov, nie prevádzkových. „To je tvrdenie, s ktorým nesúhlasím. Súčet je vyšší ako minulý rok,“ povedal Nesrovnal.

Primátor dnes tiež zdôraznil, že v podniku chce vykonať audit. „Na to aby sme Bratislavčanom ukázali kam peniaze idú, chceme urobiť jednu menežérsku kontrolu,“ vysvetlil. Audit bol pritom vykonaný len pred pol rokom a hoci ho inicioval sám Ivo Nesrovnal, dnes povedal, že nevie o akom audite sa hovorí. „Kontrola prebehne. Zaráža ma potom skôr, že dopravný podnik tvrdí, že potrebuje viacej peňazí, ale na druhej strane hovorí, že dokáže vyprodukovať zisk. To sú predsa dve tvrdenia proti sebe,“ dodal primátor.

Na extrémne kroky ako je štrajk podľa jeho slov neexistuje „absolútne žiadny dôvod“. „S odborármi som sa už stretol a vysvetlili sme si situáciu. Našim cieľom je zvýšiť kvalitu verejnej dopravy. Na to potrebujeme tú kontrolu,“ uzavrel Nesrovnal.

Prečítajte si tiež: Dopravný podnik odmieta tvrdenia primátora. Podľa Iva Nesrovnala treba šetriť a DPB nie je výnimkou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM