KAW Správy Samospráva

Primátor Bratislavy M. Vallo: Musíme žiť nádejou a byť trpezliví, aby sa život vrátil do normálnych koľají

Rok 2021 poznačila pandémia. Zložité obdobie prinieslo Bratislave viaceré výzvy. O tom, ako sa ich darilo prekonávať, sme sa rozprávali s primátorom Bratislavy Matúšom Vallom.

Ilustračný obrázok k článku Primátor Bratislavy M. Vallo: Musíme žiť nádejou a byť trpezliví, aby sa život vrátil do normálnych koľají
Zdroj: facebook.com/Matúš Vallo má rád Bratislavu

Všetky samosprávy, hlavné mesto nevynímajúc, sa museli už druhý rok po sebe popasovať s pandémiou, ktorá ukrojila aj z ich rozpočtov. Vlani takto Bratislava prišla o 25 miliónov eur.

Tento rok očakávame výpadky na podobnej úrovni. Podpísali sa pod to napríklad nižšie príjmy z podielových daní, zatvorené hotely a prepad turizmu znamenali úbytok aj na dani za ubytovanie, keďže bolo cestovanie obmedzené. Zároveň sa znížili príjmy v mestských podnikoch a organizáciách, pričom najväčšie výpadky, ako minulý rok aj tento, zaznamenáva bratislavský dopravný podnik,“ hovorí Matúš Vallo o zložitom období.

Pandémia niektoré projekty spomalila. „Boli sme nútení napríklad posunúť rekonštrukcie viacerých budov v meste, pri verejných obstarávaniach sme aj my pocítili nedostatok stavebného materiálu,“ uviedol primátor.

Čo sa podarilo

Napriek tomu hlavné mesto stihlo viaceré projekty z programu Živé miesta, ktoré zlepšujú verejný priestor a nielen to. „Pokračovali sme v opravách ciest a chodníkov, dopĺňame prístrešky na zastávkach MHD. Taktiež sme v súlade s harmonogramom začali s výstavbou druhej etapy električky do Petržalky, a pokračujeme aj v prípravách spustenia parkovacej politiky, aktuálne sme spustili registráciu a nákup rezidentských parkovacích kariet v súvislosti so zavádzaním parkovacej politiky,“ vyratúva dotiahnuté projekty primátor.

Mesto musí žiť

Podnikatelia v Bratislave zatvorili alebo postupne zatvárajú prevádzky, mnohé z nich neprežijú a neobnovia svoju činnosť. Hlavné mesto sa snaží pomôcť v ťažkých časoch.

„Od začiatku pri jednotlivých vlnách pandémie nám ide o to, čo najmenej obmedzovať život v meste. Cez informačné kampane, sme sa snažili apelovať na zodpovednosť našich obyvateľov, aby aj oni pomohli zvýšiť šancu, aby sa život v meste nezastavil – neutíchla kultúra, neskrachovali kaviarne, reštaurácie, kluby, obchody či športoviská,“ hovorí Vallo.

Aj tento rok pristúpime hlavné mesto k nulovej sadzbe dane pre terasy na komunikáciách v jeho správe. Súčasne umožňuje rozloženie splátky dane z nehnuteľností pre fyzické osoby aj živnostníkov, či odklad splátok v špecifických prípadoch. „Takisto sme tento rok nezvyšovali miestne dane a poplatky,“ dodáva primátor.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM