Správy Samospráva

PREKVAPIVÉ výsledky sčítania obyvateľov: Bratislava môže prísť o MILIÓNY eur!

Mesto Bratislava a bratislavské mestské časti nie sú spokojné s prvými zverejnenými údajmi z tohtoročného sčítania obyvateľov.

Ilustračný obrázok k článku PREKVAPIVÉ výsledky sčítania obyvateľov: Bratislava môže prísť o MILIÓNY eur!
Zdroj: Dnes24.sk

Bratislavské samosprávy tvrdia, že im Štatistický úrad (ŠÚ) SR priznal o zhruba 20-tisíc obyvateľov menej, ako evidujú. Znamenalo by to výpadok miliónov eur. Primátor Bratislavy Matúš Vallo a bratislavskí starostovia preto v utorok spoločne požiadali ŠÚ SR, aby rozdiel hodnoverne vysvetlil. Na základe odpovede zvážia ďalšie kroky.

„Žiadame, aby ŠÚ zverejnil podrobnú metodiku spracovania údajov za Bratislavu a poskytol bratislavským mestským častiam zoznamy zarátaných i nezarátaných obyvateľov do finálneho čísla počtu obyvateľov s trvalým pobytom,“ vyhlásil Vallo.

Viac než priznali

Primátor i starostovia deklarujú, že v Bratislave na trvalý pobyt žije dlhodobo viac ľudí, ako jej pri tohtoročnom sčítaní priznali. ŠÚ v rámci piatich bratislavských okresov narátal 475 503 obyvateľov hlavného mesta. To však podľa zástupcov bratislavských samospráv je o zhruba 20-tisíc obyvateľov menej.

V Bratislave žije viac ako 500-tisíc ľudí. Rátame s tým, že hlavné mesto obsluhuje zhruba 600-tisíc ľudí, ktorí tu žijú. Okolo 100-tisíc ľudí hrubým odhadom tu nemá trvalý pobyt,“ podotkol Vallo.

Nárok na eurofondy

Korektné sčítanie obyvateľov je podľa neho dôležité pre financovanie Bratislavy. V minulosti sa totiž mesto i mestské časti sťažovali, že Bratislavu ukrátili o financie pri sčítaní obyvateľov v roku 2011. V rámci tohtoročného sčítania sa to snažil primátor a starostovia zmeniť aj masívnou kampaňou.

Väčší počet Bratislavčanov podľa Valla uvádzali aj odhady vládnych analytikov, bratislavských samospráv i samotného ŠÚ SR. „Vieme, že trvalý pobyt ľudí, ktorí žijú v Bratislave, je tesne pod 500-tisíc, ak nie už na tejto hranici. Údaje sú pre bratislavský región dôležité aj pre nárok na využitie eurofondov,“ poznamenal primátor.

V hre sú milióny eur

Ján Hrčka, starosta Petržalky, počtom obyvateľov najväčšej bratislavskej mestskej časti, uviedol, že Bratislava a jej mestské časti chcú, aby bolo finálne číslo sčítaných obyvateľov čo najpresnejšie. „Pretože od tohto čísla sa na najbližších desať rokov bude odvíjať financovanie. Ak ŠÚ neprizná 15-tisíc až 20-tisíc obyvateľov naviac, kde sme presvedčení, že tu sú, bude to pre Bratislavu znamenať menej zhruba päť miliónov eur ročne. Za desať rokov menej o 50 miliónov eur. To nie je sranda,“ skonštatoval.

Deklaroval, že vedia na rodné číslo preukázať, že konkrétni obyvatelia v Bratislave sú, avšak ŠÚ ich pri spočítavaní neuznal.

Hovorkyňa pre Sčítanie obyvateľov, domov a bytov 2021 Jasmína Stauder uviedla, že v decembri ŠÚ zverejnil údaje o počte obyvateľov do úrovne okresov. Tieto údaje sú k dispozícii na stránke www.scitanie.sk. „Štatistický úrad bude údaje o počte obyvateľov v obciach, a teda aj mestských častiach Bratislavy, publikovať v januári 2022. Samozrejme po zverejnení údajov budeme informovať o použitej a medzinárodne platnej metóde sčítania, vysvetľovať a komunikovať s obcami,“ skonštatovala.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM