Rôzne

Prima Parku 2 v Ružinove hrozí podľa developera zastavenie územného konania

Developer CRESCO Ružinov považuje postup MČ Ružinov za prejav hrubej šikany. Ružinov s týmto vyjadrením nesúhlasí.

Ilustračný obrázok k článku Prima Parku 2 v Ružinove hrozí podľa developera zastavenie územného konania
5
Galéria
Zdroj: Cresco Ružinov

Projektu Prima Park 2 neďaleko ružinovskej „Hirošimy“ hrozí zastavenie územného konania. Objekt je súčasťou druhej etapy projektu Prima Park od developera Cresco Ružinov.

Územné konanie

Developer CRESCO Ružinov považuje už dlhšie postup MČ Ružinov za prejav hrubej šikany. V priebehu roka 2019 konanie Stavebného úradu v Ružinove v projekte Prima Park 2 okresný prokurátor označil už druhýkrát za nezákonné. Prvýkrát sa tak stalo v apríli, keď prokuratúra vyčítala MČ Ružinov jej nečinnosť, resp. obštrukcie. Informoval o tom developer v tlačovej správe.

„Spoločnosti CRESCO Ružinov k 26. novembru zo strany Stavebného úradu v Ružinove hrozí zastavenie územného konania v projekte Prima Park 2, ak developer nepredloží stavebnému úradu právoplatné výrubové povolenie. Výrubové povolenie vydáva rovnako ružinovský úrad, ktorý bol pri jeho vydávaní nečinný, a preto podľa upozornenia okresného prokurátora z 5. novembra 2019 nemohol developer nie z vlastnej viny splniť podmienku stavebného úradu,“ vysvetľuje developer.

Pre údajne šikanózne konanie MČ Ružinov sa developer podľa vlastných slov ocitol v patovej situácii. „MČ Ružinov na jednej strane ako stavebný úrad požaduje právoplatné výrubové povolenie pod hrozbou zastavenia územného konania a súčasne MČ Ružinov rozhodujúca o vydaní výrubového povolenia je nečinná a znemožní včas splniť podmienku, ktorú sama stanovila,“ uvádza developer.

Výrubové povolenie

Podľa MČ Ružinov pracuje developer s faktami veľmi zľahka a snaží sa ľudí presviedčať o značne poupravenej realite. „Územné konanie k jeho stavbe – Prima Park 2 – beží už dva roky. Developer od začiatku zamlčal stavebnému úradu, že na jeho pozemku rastú stromy, ktoré si vyžadujú výrubové povolenie, a potom, čo sa snažil túto skutočnosť obísť, žiada miestny úrad o lehoty, ktoré by zamedzili občanom a ostatným dotknutým účastníkom zapojiť sa do konania o vyrúbe a pripomienkovať ho,“ uvádza v stanovisku MČ Ružinov.

„Keďže výrubové konanie na miestnom úrade bolo ukončené už pred uplynutím lehôt stavebného úradu, rozhodne nemôže ísť o žiadnu „šikanu“. Niektorí účastníci konania sa však odvolali, a tak spis teraz rieši nadriadený orgán,“ dodala Tatiana Tóthová, riaditeľka Komunikačného oddelenia MČ Ružinov s tým, že do tohto rozhodovania už ružinovský úrad nemôže zasahovať.

Šikana a prieťahy

„Na túto absurdnú situáciu sme upozornili a žiadali o ďalšie predĺženie lehoty na predloženie výrubového povolenia, ale starosta Chren jasne odpísal, že lehotu nie je možné predĺžiť. V prípade, ak MČ Ružinov bude naďalej trvať na nesplniteľnej podmienke, ktorú sme ani podľa prokuratúry nemohli dodržať, a zastaví územné konanie, pôjde len o maskovanie faktickej nečinnosti ružinovského úradu,“ povedal Martin Šechny, konateľ spoločnosti Cresco Ružinov.

Žiadosť o územné rozhodnutie v projekte Prima Park 2 podal developer Cresco Ružinov ešte v roku 2014.

Zastavenie územného konania by znamenalo narastanie vysokých finančných škôd, ktoré developerovi plynú z nečinnosti a obštrukcií úradníkov v Ružinove.

„Podaniami sme sa obrátili na kompetentné orgány Okresný úrad a Okresnú prokuratúru v Bratislave II a vyzývame ich, aby zamedzili páchaniu nezákonností pri výkone štátnej správy pri našom projekte na Jašíkovej ulici. Nemáme problém s adresnou kritikou či vecným jednaním v rámci zákona. Nemôžeme však ďalej tolerovať šikanu a prieťahy, ktoré zo strany MČ Ružinov vidí a konštatuje aj prokuratúra,“ uzavrel Martin Šechny.

Projekt Prima park v Ružinove
5
Galéria
Zdroj: Cresco Ružinov

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM