Kultúra

Prievoz má mnoho ÚŽASNÝCH miest a stavieb. Ukáže vám ich TÁTO skvelá pomôcka

V spleti uličiek Prievozu sa ukrývajú klenoty, ktorý možno nepoznáte. Nájdete ich aj pomocou novej historickej mapy.

Ilustračný obrázok k článku Prievoz má mnoho ÚŽASNÝCH miest a stavieb. Ukáže vám ich TÁTO skvelá pomôcka
Zdroj: Zabudnuté kaštiele, hrady FB

Prievoz je časťou Ružinova, ktorá skrýva množstvo pekných miest a zákutí. Žije tam veľa starousadlíkov a aj v dnešnej dobe si zachováva osobitý dedinský ráz. V tejto mestskej časti nájdete tiež viacero kultúrnych pamiatok a pamätihodností. Najnovšie vydalo Občianske združenie Náš Prievoz mapku, ktorá vás zorientuje pri ich objavovaní.

Mapku pripravili k 640. výročiu prvej písomnej zmienky o Prievoze. Nájdete v nej popis histórie jednotlivých lokalít a pamiatok.

Je plná informácií, z ktorých mnohé neboli doteraz publikované. Autorom textovej a mapovej časti je Ivor Švihran.

V Prievoze je mnoho objektov, ktoré stoja za povšimnutie, vyberáme iba niektoré, v mapke ich však nájdete oveľa viac.

Obecná radnica

S nárastom počtu obyvateľov Prievozu vyvstala aj otázka nového obecného domu. Tú v rokoch 1931 až 1932 vyriešili svojim projektom architekti Christian Ludwig a Augustin Danielis. Funkcionalistická radnica predstavovala typovo unikát medzi podobnými objektmi v Československu.

Budova s kupolou bola dotvorená reliéfmi štvorice mužských postáv od Aloisa Rigeleho, ktoré predstavovali typické zamestnania Prievozu: kosec, kočiš, kováč a murár. Ústredný reliéf nad vstupom do radnice predstavuje volský záprah, ktorý bol v minulosti doplnený nemeckým nápisom. Budova počas socializmu slúžila ako zdravotné stredisko, v súčasnosti je prázdna.

V parčíku pred radnicou sa nachádza poškodený pamätník SNP z roku 1964 a pamätník Antona Srholca.

Požiarna zbrojnica

Súčasťou zachovaného jadra Prievozu je aj objekt Požiarnej zbrojnice z roku 1923. Samotný dobrovoľný požiarny zbor v Prievoze vznikol už v roku 1880. Po roku 1990 na jeho históriu nadviazal DHZ Bratislava-Ružinov, ktorý v budove sídli dodnes. Po takmer storočí v súčasnosti prebieha rekonštrukcia objektu.

Evanjelický kostol

Evanjelický kostol je dominantou Radničného námestia. Od založenia moderného Prievozu v 16. storočí je obec spojená s evanjelickým vierovyznaním, ktoré bolo do začiatku 20. storočia dominantné. Až do roku 1925 bol Prievoz iba dcérocirkvou zboru v Bratislave. Po osamostatnení nemeckého zboru sa začalo okamžite s výstavbou kostola od viedenských architektov Hansa Jakscha a Siegfrieda Theissa, pochádzajúcich z územia Československa.

Projekt unikátneho kubistického kostola mal predstavovať, ako pevnosť „hrad prepevný“, symboliku cirkvi. Vysviacka sa konala 21. augusta 1927. V roku 1945 zanikol pôvodný nemecký zbor a kostol prebral novovzniknutý slovenský, pod ktorý patria aj Biskupice, Vrakuňa a dcérocirkev v Moste pri Bratislave.

Csákyho kaštieľ

Kaštieľ je kultovým miestom Prievozu. Bohužiaľ, jeho rozľahlá záhrada je verejnosti neprístupná. Kaštieľ má za sebou pohnutú históriu.

Viac sa o nej dozviete v článku, ktorý sme publikovali v minulosti:

Zdroj: nasprievoz.sk

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Lucia Štasselová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM