Rôzne Správy

Príbehy cintorínov: Na území Petržalky sa počas vojny páchali kruté zverstvá

Písal sa december 1944 a na petržalskú vlakovú stanicu dorazil transport s dvetisíc väzňami. Boli medzi nimi najmä Židia a ich osud nebol ani trocha optimistický.

Ilustračný obrázok k článku Príbehy cintorínov: Na území Petržalky sa počas vojny páchali kruté zverstvá
9
Galéria

V jeden deň počas studeného a krutého decembra 1944 zastavil na petržalskej stanici vlak. Vystúpili z neho Židia, Poliaci, Ukrajinci a ľudia iných národností. Nečakal na nich nikto a nič iné, iba koncentračný tábor nazývaný Engerau. Umiestnili tam najmä maďarsko-židovských väzňov.

Z pracovného tábora sa stal koncentračný

Pôvodne to mal byť pracovný tábor, v ktorom mali židovskí väzni stavať obranný val proti príchodu Červenej armády. Každodenný teror a vraždenie väzňov príslušníkmi jednotiek SA a nacistickými dozorcami však z neho spravili koncentračný tábor.

Najmasovejšia likvidácia väzňov sa uskutočnila len takmer mesiac pred koncom druhej svetovej vojny, už s postupujúcim príchodom Červenej armády. Na Veľký piatok 30. marca 1945 dozorcovia masovo vyvraždili väčšinu tábora, a ostatných vyhnali na pochod smrti.

Pár dní potom za severozápadným plotom cintorína objavili päť masových hrobov a v nich 497 obetí. Identifikovať sa podarilo iba 49 z nich.

Niektoré osobné dokumenty táborových väzňov, ktoré nosili pri sebe, sa podarilo zachrániť petržalskému hrobárovi Leopoldovi Prepelicovi. Vďaka nemu sa do dnešných dní zachovalo to najcennejšie, čo si mohli obete ponechať a čo z nich robí konkrétnych ľudí so svojimi spomienkami a osudmi.

Pamätník židovským obetiam fašizmu a obetiam prvej svetovej vojny nájdete na Petržalskom cintoríne. Venujme okamih spomienky a pietneho ticha aj ľuďom, pre ktorých bola vtedajšia Petržalka posledným miestom, ktoré v živote videli.

Petržalský cintorín
9
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM