Jakub Haršany Rôzne

Neďaleko rakúskej hranice odpočívajú stovky padlých vojakov

V bratislavskej Petržalke, v tesnej blízkosti s Rakúskom, môžeme nájsť tiché miesto, na ktorom odpočívajú padlí vojaci z 1. svetovej vojny. Reč je o vojenskom cintoríne.

Ilustračný obrázok k článku Neďaleko rakúskej hranice odpočívajú stovky padlých vojakov
Zdroj: Facebook

Vojenský cintorín, nachádzajúci sa v lokalite Kopčany takmer na hranici s Rakúskom, vznikol počas 1. svetovej vojny v roku 1916 ako doplnok vojenského lazaretu, kde ležali zväčša ťažko ranení vojaci Rakúsko-Uhorskej monarchie, ale aj iní vojaci bojujúcich strán.

Cintorín je rozdelený na jednotlivé sektory. Pri každom je zoznam pochovaných vojakov, ktorý obsahuje meno, dátum a miesto narodenia, dátum úmrtia, národnosť, hodnosť a hrobové miesto na cintoríne.

Pochovaných tu je 331 vojakov

Boli tu pochovávaní prevažne vojaci, ktorí zomreli v Posádkovej nemocnici Bratislava, v Divíznej nemocnici či v Kopčanoch v roku 1918. Na cintoríne je pochovaných v samostatných hroboch celkovo 331 vojakov. Najviac z nich je česko-slovenskej národnosti, ležia tu však aj Maďari, Rumuni, Taliani, Rakúšania či Poliaci.

Za bývalého režimu sa cintorín nachádzal v hraničnom, teda zakázanom pásme. Aj z tohto dôvodu postupne chátral, a to až do roku 2005, kedy mestská organizácia Paming začala s jeho rekonštrukciou. Tá skončila v roku 2009, kedy bol cintorín sprístupnený verejnosti.

Pri cintoríne sa nachádza bunker

Hneď vedľa cintorína sa nachádza vojenský bunker, z ktorého sa stalo múzeum. Ľudia sem podonášali všelijaké vojenské artefakty a dnes sa tu návštevníci môžu odfotiť v nemeckej uniforme alebo pri dele. Vnútri sa dokonca nachádza aj pobočka petržalskej knižnice.

K vojenskému cintorínu sa dostanete jedine z Kopčianskej ulice, ktorá vyúsťuje na poľnú cestu smerujúcu k Rakúsku. Táto cestička lemuje hranicu s Rakúskom a na jej konci sa nám naskytne pohľad na malý cintorín. Pre verejnosť je k dispozícii každý deň od 1. apríla do 7. novembra, počas týždňa v čase od 14. do 21. hodiny, cez víkendy je otvorené už od 10. hodiny.

Čítajte aj: Cintorín, ktorý vás zahalí svojou tajomnosťou

Vojenský cintorín v Petržalke
6
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM