KAW Rôzne Správy

Pri budúcej Stanici Nivy už vyrástla cykloveža. Pracuje sa aj na parádnom cyklochodníku

V cykloveži bude môcť parkovať až 118 bicyklov naraz. Ak by mali parkovať na zemi, zabrali by plochu 150 štvorcových metrov.

Ilustračný obrázok k článku Pri budúcej Stanici Nivy už vyrástla cykloveža. Pracuje sa aj na parádnom cyklochodníku
5
Galéria

Bratislava bude mať praktickú vežu na uskladnenie bicyklov. Jej výstavba pri budúcej Stanici Nivy je už vo finále. Zároveň budú môcť cyklisti využiť aj cyklotrasu, ktorú položili na Páričkovej ulici. Smerovať bude na Dulovo námestie, kde sa napojí na cyklotrasu na Trenčianskej. Na dvojkolesových tátošoch sa tak dostaneme až na rušnú Bajkalskú ulicu. Zaujímavá je aj farba cyklotrasy – pokrytá je červeným asfaltom, ktorý ju má odlíšiť nielen od ciest pre autá aj od priestoru pre chodcov.

Prvá bratislavská cykloveža

V cykloveži bude môcť parkovať až 118 bicyklov naraz. Ak by mali parkovať na zemi, zabrali by plochu až 150 metrov štvorcových. „Našťastie, dá sa to urobiť aj praktickejšie – ísť do výšky, ušetriť tak viac ako 2/3 plochy a navyše aj zabezpečiť bezpečné parkovanie dvojkolesových tátošov,“ pochválil sa na sociálnej sieti developer Nových Nív HB Reavis.

Cykloveža pri Stanici Nivy bude má výšku 11,5 metra. Zóna Nové Nivy tak okrem podzemných cykloparkingov pre pracujúcich priamo v rámci projektu, ponúkne aj verejné parkovanie.

Cykloveže podľa skúseností ich výrobcu pritiahnu k tejto forme dopravy aj tých, ktorí inak bicykel na cestu nevyužívali. Parkovací dom však bezpečne bicykle uloží a nik okrem majiteľa k nim nebude mať prístup. Cykloveža bude k dispozícii v podobnom čase ako Stanica Nivy.

Otvorenie koncom leta

Novú autobusovú stanicu v Bratislave plánoval investor dokončiť v roku 2020. Pre pandémiu nového koronavírusu, ktorá ovplyvnila dynamiku a vývoj stavebných prác na projekte či situáciu na retailovom trhu, plánuje stanicu otvoriť koncom tohtoročného leta. Projekt má byť kombináciou medzinárodného autobusového terminálu, nákupného centra, tržnice a výškovej administratívnej budovy.

Výstavba projektu Stanica Nivy sa začala v máji 2017 prácami na administratívnej budove Nivy Tower. Asanačné práce na mieste starej autobusovej stanice sa začali v októbri 2017 a dokončili v januári 2018. Funkciu doterajšej autobusovej stanice plní náhradná autobusová stanica na Bottovej ulici v Bratislave. Investor zároveň pri stanici vybudoval bulvár Mlynské nivy.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM