Rôzne

Pri Bratislave vznikne atraktívny rekreačný areál - Biskupická lagúna s blankytne modrou vodou

Bratislavčanom aj všetkým z okolia hlavného mesta pribudne nová možnosť na kúpanie a relax. Jamy po ťažbe štrku sa zmenia na športovo-oddychový rezort.

Ilustračný obrázok k článku Pri Bratislave vznikne atraktívny rekreačný areál - Biskupická lagúna s blankytne modrou vodou
Zdroj: mapio.net

Nový atraktívny športovo-rekreačný areál by mal vzniknúť medzi Dunajskou Lužnou a Podunajskými Biskupicami na mieste, ktoré je v súčasnosti ohradené a využívané na ťažbu štrku.

Ťažbu nahradí kúpanie

Nemecká spoločnosť Sehring Bratislava, ktorá na spomínanom mieste ťažila štrkopiesok, si dala vypracovať urbanistickú štúdiu na rekreačný rezort. Projekt má názov Biskupická lagúna.

Ako uvádza reality.etren­d.sk, nemecká spoločnosť počas uplynulých 15 rokov pracovala na potrebnej dokumentácii, no bez výsledného efektu. V roku 2006, ako aj o tri roky neskôr, sa predložené materiály výraznejšie neposudzovali. V roku 2011 prebehla ďalšia verejná obchodná súťaž na prenájom pozemkov. Jej víťazom sa stala znova spoločnosť Sehring Bratislava s projektom Biskupickej lagúny.

Firma Sehring Bratislava podľa predložených dokumentov plánuje do konca roka 2020 ukončiť ťažbu a začať s úpravou okolia vodných plôch.

„Z hľadiska možnosti zachovania výbornej kvality vody na kúpanie, ktorá bola na ložisku monitorovaná, je vhodné rozšírenie a prehĺbenie menšej vodnej plochy a vzájomné prepojenie oboch vodných plôch,“ písalo sa podľa reality.etrend.sk v podkladoch, ktoré spoločnosť predložila úradom v roku 2014. Momentálne prebieha nové kolo verejných prerokovaní.

Pláže, ihriská aj chaty

Podľa štúdie spoločnosti Sehring Bratislava by sa v budúcnosti v okolí súčasných ťažobných jám mali vybudovať pláže, areál so zeleňou, ihriská, bežecké trasy aj miesta na občerstvenie. Kedy to však presnejšie bude, je otázne.

Ako uvádza reality.etrend.sk, spoločnosť by chcela rekultivovať spomínané územie a zároveň pokračovať v ťažbe na susedných pozemkoch. O štrkopiesok bude záujem najmä pri výstavbe diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7.

Projekt by sa mal realizovať v dvoch etapách. V roku 2020 po skončení ťažby podľa plánov spoločnosti odštartuje úprava areálu na pobreží a vodnej ploche. Druhá etapa predpokladá ukončenie ďalšej fázy ťažby a vznik novej vodnej plochy, v blízkosti ktorej bude aj územie určené na výstavbu záhradkárskej a chatovej osady.

Prírodné kúpaliská v Bratislave
22
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM