Rôzne

Prešporský kalendár 2018: Očarí vás 130-ročnými snímkami legendárneho fotografa

Ak ešte nemáte kalendár na ďalší rok, možno vás zaujme ponuka občianskeho združenia Bratislavské rožky. Vytvorili kalendár s pútavými fotografiami starého Prešporka od Karla Körpera.

Ilustračný obrázok k článku Prešporský kalendár 2018: Očarí vás 130-ročnými snímkami legendárneho fotografa
9
Galéria
Zdroj: OZ Bratislavské rožky

Pre všetkých Bratislavčanov a milovníkov histórie či starých fotografií vydáva OZ Bratislavské rožky už po štvrtýkrát historický nástenný kalendár. Fotografie starého Prešporka tentoraz pochádzajú z ateliéru známeho fotografa Karla Körpera, z ktorého sa stala legenda ešte na konci 19. storočia.

Prešporský suvenír

Karl Körper sa narodil v Miláne a po štúdiách vo Viedni sa usadil v Bratislave. Začal fotografovať už v 60. rokoch predminulého storočia. Neskôr sa stal prvým a najvýznamnejším fotodokumentaristom mesta a tiež priekopníkom reportážnej fotografie.

Körper sa sústreďoval najmä na tvorbu interiérových portrétov, vizitiek a kabinetiek. Vizitky boli malé fotografie, ktoré sa lepili na kartón. Ich zadná strana bola graficky upravená a slúžila ako reklamný nosič autora fotografie alebo fotoateliéru. Rodinné albumy boli plné takýchto portrétov, fotografie krajín sa zas kupovali ako pamiatka na navštívené miesta.

Kabinetky boli o niečo väčšie ako vizitky (16×11 cm) – Körper z nich v roku 1882 zostavil album „Souvenir de Pressbourg.“ „Digitálna kópia súboru sa vďaka veľkorysej ponuke súkromného zberateľa Júliusa Cmoreja dostala do vlastníctva OZ Bratislavské rožky. Práve fotografie z tohoto albumu použili autori Prešporského kalendára 2018,“ uvádza občianske združenie na svojej webovej stránke.

Ak vás kalendár s pútavými fotografiami starého Prešporka zaujal, môžete si ho kúpiť aj na Vianočných trhoch v stánku OZ Bratislavské rožky (C 19) na Františkánskom námestí a tiež 16. decembra na Dobrom trhu.

Prešporský kalendár 2018
9
Galéria
Zdroj: OZ Bratislavské rožky
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM