Anabela Mikušiaková Kultúra

Prekvapte šibačov originálnymi kraslicami: Jednoduchá príprava na poslednú chvíľu

Rovnako ako móda, aj maľovane kraslíc podlieha trendom. Kedysi sa zdobili ornamentmi, verilo sa v ich magickú moc. Dnes existuje niekoľko techník zdobenia, no plnia skôr len dekoratívnu funkciu

Ilustračný obrázok k článku Prekvapte šibačov originálnymi kraslicami: Jednoduchá príprava na poslednú chvíľu
Zdroj: Pinterest

Zdobenie kraslíc je pre mnohých neodmysliteľnou súčasťou príprav na Veľkú noc. Kraslice sú už dlhé roky odmenou, ktorú dievčatá dávajú kupačom a šibačom na Veľkonočný pondelok. Málokto však vie, že aj v dekorovaní veľkonočných vajíčok pribúda každý rok niekoľko noviniek.

„Zdobené vajíčka a teda kraslice, boli typickým darom pre kupačov. Používali sa rôzne techniky, napríklad vyškrabávanie,“ hovorí etnologička Katarína Nádaská. Ženy zdobili kraslice aj ornamentmi. Verilo sa v ich magickú moc.

V súčasnosti majú kraslice väčšinou už len dekoratívnu funkciu, a preto existuje veľké množstvo techník zdobenia vajíčok. „Kraslice môžu byť oblepované slamou, drôtom, taktiež textilom či bavlnkou,“ prezrádza manažérka výstav a podujatí Ústredia ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) Mária Tomková.

Tohtoročné trendy v zdobení vajíčok sú prírodné motívy a farbivá z prírodných zdrojov. Najčastejšími a zároveň najlepšími farbivami sú cibuľa, cvikla, červená kapusta či špenát. Každá surovina vytvorí inú farbu. Jednotlivé farby varíme osobitne a po vychladnutí ku každej pridáme lyžičku octu. Potom vajíčka už len namočíme.

V galérii okrem prírodne farbených vajíčok nájdete aj iné techniky zdobenia. Vyskúšajte kreatívne a originálne nápady a prekvapte svojich kupačov.

Prečítajte si tiež: Od pôstu cez umučenie až po zmŕtvychvstanie Krista. Otestujte sa, čo viete o Veľkej noci

Zdobené kraslice
17
Galéria
Zdroj: Pinterest
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM