Eliška Šándorová Rôzne

Od pôstu cez umučenie až po zmŕtvychvstanie Krista. Otestujte sa, čo viete o Veľkej noci

Kapustnica so žabími stehienkami, varené raky aj kyselica. Pôstne jedlá našich predkov mali ľudí pripraviť na slávenie Veľkej noci. Zistite, ako dobre poznáte tento sviatok?

Ilustračný obrázok k článku Od pôstu cez umučenie až po zmŕtvychvstanie Krista. Otestujte sa, čo viete o Veľkej noci
Zdroj: TASR

Veľká noc patrí spolu s Vianocami k najväčším kresťanským sviatkom v roku. Pre oba však platí, že z pôvodného odkazu, zvykov a rituálov sa vo väčšine domácností zachoval iba zlomok. Mnohí vnímajú veľkonočné sviatky skôr ako „predĺžený víkend“ vhodný na turistiku či cestovanie, štyridsaťdňový pôst dnes drží iba málokto. „Väčšina zabudnutých pôstnych jedál pritom vyhovuje súčasným zásadám racionálnej stravy,“ pripomína kultúrna antropologička Katarína Nádaská.

Pôst, ktorý predchádzal Veľkej noci, začína takzvanou Popolcovou stredou. „Vtedy si veriaci dávajú poznačiť čelá popolom ako symbolom ľudskej pominuteľnosti,“ hovorí Nádaská. Dodáva, že pôst vrcholí na Veľký piatok – spomienku na Kristovo umučenie a ukrižovanie a končí na Bielu sobotu, po obradoch vzkriesenia.

Recepty z pôstnej kuchyne

V minulosti sa veriaci počas pôstu vyhýbali jedeniu mäsa, gréckokatolíci a pravoslávni mali zakázané aj mlieko či syr. Výnimkou boli ryby, raky či slimáky, keďže ide o chladnokrvných živočíchov.

Čítajte tiež: Od zelenej k bielej: Trojdnie symbolizovali mravce i falošný bozk pre Krista

Medzi obľúbené pôstne jedlá patrila podľa Nádaskej aj kyselica, ktorá sa varila z ovsenej múky, šrotu, vody a zvyškov starého chleba. „Tieto komponenty sa zmiešali, nechali vykvasiť a zákvas sa precedil cez sitko,“ približuje odborníčka. Obľúbeným jedlom bola i brija alebo čír – kaša z jedného litra vody a múky, ochutená ľanovým olejom.

Zázračný kalkýš

Medzi zabudnuté jedlá patrí tiež kalkýš. „Jedlo tvorila pšenica a jačmeň, ktoré sa zmiešali a polievali dovtedy, kým sa objavili klíčky. Potom sa zmes rozdrvila na drevenej doske, precedila cez sitko a zriedila vodou. Vznikla tekutina podobná mlieku, ktorá sa zahustila ražnou šrotovou múkou v pomere 1:1,“ opisuje Nádaská.

Tým však príprava kalkýša nekončila. Vzniknutá kaša sa zriedila s vodou, vyliala na pekáč a dala zapiecť. „Kalkýš sa zvykol jesť aj tri dni po sebe. Jedlo bolo pôstne, ale výživné a pôsobilo ako detoxikácia organizmu,“ dodáva.

Veľká noc, to však nie je iba pôst. OTESTUJTE SA čo viete o jednom z najväčších kresťanských sviatkov v roku.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM