Rôzne

Pred Starou tržnicou vyrástlo plastové iglu. Jeho obsah vás prekvapí, FOTO

V centre Bratislavy vyrástlo veľké plastové iglu. Žiadnych Eskimákov v ňom ale nahľadajte!

Ilustračný obrázok k článku Pred Starou tržnicou vyrástlo plastové iglu. Jeho obsah vás prekvapí, FOTO
5
Galéria
Zdroj: Rio šťavy

Ovocné a zeleninové šťavy, mlieko, či džúsy balené v nápojových kartónoch si kupujeme každý deň. Viete ale, čo s krabicou, keď jej obsah spotrebujeme?

Nápojové kartóny

Ročne sa na trh uvedie 9-tisíc ton nápojových kartónov, z čoho sa za rok 2018 vytriedilo len 2-tisíc ton. Nápojový kartón je pritom cenný materiál, ktorý obsahuje priemerne 70 percent papiera.

Len dva nápojové kartóny sa po recyklácii môžu zmeniť na meter štvorcový kuchynských utierok alebo nové obaly na vajíčka.

Na Slovensku sa denne spotrebuje milión nápojových kartónov. Mnohé domácnosti ich vhadzujú do komunálneho odpadu, a to najmä preto, že až 33 % Slovákov nevie, kam s nimi.

Pred Starou tržnicou na námestí SNP dnes vyrástlo veľké plastové iglu. Ukrýva práve odpoveď na otázku Ako triediť nápojové kartóny? Ukáže vám to interaktívna inštalácia, a to dnes a zajtra od 9:00 do 18:00 hod. Pretože spôsob triedenia odpadu by mal byť každému jasný a zrejmý.

Kam s nápojovým kartónom?

Nápojové kartóny sú od 1. 5. 2017 povinnou súčasťou triedeného zberu. Nápojové kartóny patria do oranžového alebo do žltého kontajnera. Farba zbernej nádoby aj presný spôsob triedenia sa môžu líšiť, pretože to závisí od obce či mesta a zberovej spoločnosti. Pomáhajú nálepky a popisy na kontajneroch.

Pred tým, ako krabicu vhodíte do kontajnera, nezabudnite ju poriadne vypláchnuť a zmenšiť stlačením.

Zdroj: YouTube.com

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM