Rôzne

Pred 90 rokmi sa autobus bratislavskej MHD objavil po prvýkrát za hranicami mesta

Písal sa rok 1927, keď do ulíc Bratislavy vyrazili prvé autobusy. Viete, aké označenie mala prvá linka, ktorá premávala na trase Novomestská stanica - Námestie Republiky?

Ilustračný obrázok k článku Pred 90 rokmi sa autobus bratislavskej MHD objavil po prvýkrát za hranicami mesta
6
Galéria
Zdroj: imhd.sk

Tento rok v máji si hlavné mesto pripomenulo 90 rokov od spustenia prvej autobusovej linky v bratislavskej mestskej hromadnej doprave. Ako sa to celé začalo?

Dôvod príchodu autobusov

Vtedajšia Bratislavská elektrická účastinná spoločnosť (BEÚS) sa myšlienkou priviesť do Bratislavy autobusovú dopravu začala zaoberať v roku 1926. Jedným z dôvodov bolo neriešiteľné predĺženie električkovej linky z Filiálnej stanice až na Tehelné pole, pretože by musela križovať železničnú trať.

Koncom roka potom BEÚS podala žiadosť o koncesiu a objednala 3 autobusy Praga NO a 3 vozidlá Škoda 550. Išlo o relatívne veľké autobusy s kapacitou 40 cestujúcich.

Prvá linka

Autobusy sa v uliciach mesta objavili až 10. mája 2017, kedy začala premávať prvá linka s označením M na trase Novomestská stanica (Karadžičova) – Grösslingová – Hviezdoslavovo námestie – Ventúrska – Michalská – Františkánske námestie – Laurinská – Námestie Republiky (Námestie SNP).

Po pár dňoch prevádzky sa ukázalo, že autobus ťažko prechádzal najužším centrom mesta, a tak sa BEÚS po dohode s mestom rozhodla skrátiť linku po Mestské divadlo.

Pribúdali ďalšie

Krátko na to sa vedenie podniku rozhodlo zaviesť aj špeciálnu autobusovú linku na Železnú studničku. Autobusy premávali každú nedeľu a cez sviatok a odchádzali z dnešného Námestia SNP.

Od júna bola zavedená druhá linka N z Filiálnej stanice na Tehelné pole, ktorá bola neskôr predĺžená až na Hlavnú stanicu. V septembri pribudla aj okružná linka O z Palisád cez Hodžovo námestie, Kollárovo námestie, k nemocnici na Mickiewiczovej a späť cez Obchodnú a Župné námestie na Palisády.

Významným dátumom v autobusovej doprave bol 21. október 1927. Vznikla vtedy prvá mimomestská linka do Podunajských Biskupíc, ktorá premávala z Kamenného námestia cez Mlynské nivy, Prievozskú a Prievoz.

zdroj: imhd.sk

foto: Jan Horník, zbierka

Autobusová doprava v Bratislave oslavuje 90. výročie
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM