Rôzne

Autobusová doprava v Bratislave oslavuje 90. výročie

Od spustenia prvej autobusovej linky v bratislavskej mestskej hromadnej doprave uplynulo už 90 rokov. Pre nadšencov verejnej dopravy je vystavený na nádvorí Starej radnice unikátny PRAGA RND.

Ilustračný obrázok k článku Autobusová doprava v Bratislave oslavuje 90. výročie
6
Galéria
Zdroj: TASR

Minulý týždeň, 10. mája 2017, uplynulo 90 rokov od spustenia prvej autobusovej linky v bratislavskej mestskej hromadnej doprave. Významné výročie si Dopravný podnik Bratislava pripomína 19. – 21. mája 2017.

Pre všetkých nadšencov verejnej dopravy vystaví na nádvorí Starej radnice unikátny autobus PRAGA RND. Tieto typy autobusov totiž jazdili po Bratislave ako prvé. Bratislava24.sk informovala Zuzana Onufer, hovorkyňa Magistrátu hlavného mesta SR Bratislavy.

Milióny cestujúcich

Aj napriek tomu, že vo svojich začiatkoch mestská hromadná doprava nerátala s autobusovou dopravou a jej uplatnenie bolo ako doplňujúci dopravný systém, dnes patrí k neodmysliteľnej súčasti MHD v Bratislave. Veď len v roku 2016 sa práve autobusová doprava podieľala v najväčšej miere až 66,48 % na celkových odjazdených výkonoch MHD, čo predstavuje 28 mil. 382 000 vozoki­lometrov a 43 mil. 844 000 prepra­vených cestujúcich.

DPB, a. s. pripravil pre cestujúcu verejnosť zaujímavý program osláv 90. výročia počas celého víkendu. Celú akciu otvorí primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal: „Týmto pekným podujatím chceme spropagovať verejnú dopravu medzi ľuďmi a dosiahnuť, aby sa počet Bratislavčanov cestujúcich v MHD zvyšoval. Verejná doprava sa za tých 90. rokov postupne vyvíjala a zlepšovala. Spolu s Dopravným podnikom každoročne zvyšujeme komfort cestovania najmä nákupom nových vozidiel, aktuálne osádzame nové elektronické informačné tabule a zavádzame platbu za lístky v automatoch platobnou kartou.“

Historický autobus

Nadšenci verejnej dopravy si môžu pozrieť počas celého víkendu vystavený historický autobus PRAGA RND, ktorým sa bude môcť cestujúca verejnosť aj previezť. Okružné jazdy začínajú z nádvoria Starej radnice v piatok o 11:30 a o 12:00 hod., v sobotu o 14:00 hod., 14:30 a o 15:00 hod., v nedeľu o 11:00, 11:30 a o 12:00 hod.. Kapacita vozidla je maximálne 20 ľudí.

„Aj takýmto spôsobom môžeme verejnosti pripomenúť históriu, keď vozidlá tohto typu jazdili po starej Bratislave. Želáme si, aby sme mohli služby cestujúcej verejnosti poskytovať ešte ďalších 90 rokov a viac a neustále mestskú hromadnú dopravu skvalitňovať,“ povedal predseda predstavenstva a generálny riaditeľ DPB, a. s. Milan Urban.

Pripravená je aj výstava perokresby autobusov bývalého zamestnanca DPB, a. s. Jaroslava Matúšeka. Pre deti, ale aj dospelých budú nachystané rôzne historické komponenty z autobusov ako napríklad volant, označovače na cestovné lístky – prierez starých a nových, starý motor autobusu alebo starý palubný počítač. Pre najmenších bude pripravený detský kútik. Počas piatka 19. 5. bude jazdiť zadarmo aj špeciálny Cabriobus okružnými trasami po centre mesta od 11:00 až do 19:00 hod. zo zastávky SND.

Noc múzeí a galérií

Oslavy výročia budú pokračovať aj v sobotu 20. 5., mimo stáleho programu. DPB, a. s. vypraví v rámci podujatia Noc múzeí a galérií do ulíc Bratislavy historické vozidlá, 3 historické električky, 2 trolejbusy a 4 autobusy, ktoré budú jazdiť od 13:00 do 23:30 hod. v 30 minútových intervaloch a pre cestujúcu verejnosť budú jazdy týmito vozidlami zadarmo. Všetky cestovné poriadky historického autobusu PRAGA RND, historických vozidiel a Cabriobusu nájdu cestujúci na webovej stránke Dopravného podniku Bratislava www.dpb.sk

DPB, a. s. má v súčasnosti vo vozidlovom parku 449 prevádzky schopných autobusov, dennú výpravu zabezpečuje 370 vozidiel na 89 linkách mestskej a regionálnej dopravy. V súčasnej dobe má najdlhšiu trasu autobusová linka č. 92, ktorá jazdí zo zastávky Vozovňa Petržalka cez Volkswagen až do Devínskej Novej Vsi na Opletalovu. Dĺžka celej trasy tam a späť je cca vyše 60 km. Najkratšia je autobusová linka č. 27, ktorá obsluhuje ťažšie dostupnú oblasť sídliska v Dúbravke, trasa tam a späť je necelých 6 km.

DPB, a. s. už má vo svojom vozidlovom parku 100 nových autobusov, v tomto roku pribudne ďalších 90, ktoré nahradia najstaršie vozidlá. Výhodou nových vozidiel je veľký komfort pre cestujúcu verejnosť, nakoľko všetky vozidlá sú nízkopodlažné, plne klimatizované a v každom je nielen vnútorný, ale aj vonkajší kamerový systém.

Autobusová doprava v Bratislave oslavuje 90. výročie
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM