Rôzne Správy

Pred 165 rokmi celý Prešporok žasol. Rozsvietili sa prvé plynové lampy!

Nočnými ulicami mesta sa s dlhou tyčou v rukách prechádzali lampári. Večer čo večer zažínali a každé ráno zhasínali plynové lampy.

Ilustračný obrázok k článku Pred 165 rokmi celý Prešporok žasol. Rozsvietili sa prvé plynové lampy!
8
Galéria
Zdroj: BOS

Plynové lampy sa v Prešporku prvýkrát zažali 19. marca 1856. Každý deň ich udržiavalo 15 profesionálnych lampárov. Tí mali za úlohu lampy večer čo večer zažať a ráno opäť zhasnúť. Na osvetľovanie vtedy slúžilo 209 plynových lámp, ku ktorým v zime toho istého roku pribudlo ďalších 167.

Dnes ulice hlavného mesta osvetľuje viac ako 50-tisíc aktívnych svetelných bodov, o prevádzku ktorých sa stará takmer stovka technikov.

Od plynu k elektrine

V Prešporku začala výrobu svietiplynu prvá plynáreň na vtedajšom Kniežacom námestí (dnešné Námestie Slobody), pričom jedným z prvých osvetlených bolo Hlavné námestie.

Niektoré historické plynové lampy zostali v uliciach Bratislavy až do súčasnosti, napríklad na Rudnayovom námestí pred Dómom sv. Martina. Už dlhé roky sa plánuje ich rekonštrukcia, aktuálne sú odinštalované.

Ako sa Bratislava24 dozvedela, práve teraz nadišiel čas na obnovu starých lampášov. „Budú sa reštaurovať a pripravia sa rozvody na ich napojenie na elektrinu. Po obnove sa vrátia na svoje pôvodné miesto,“ prezradil nám riaditeľ Mestského ústavu ochrany pamiatok v Bratislave Ivo Štassel.

Postupný nástup elektriny spôsobil koniec používania plynových lámp. Posledná plynová lampa v Bratislave dosvietila v roku 1977 na Školskej ulici. V Bratislave bola prvýkrát použitá elektrina 25. augusta 1878 na záhradnej slávnosti v záhrade Grassalkovichovho paláca. V roku 1889 na sa začala elektrina používať ako zdroj trvalého verejného osvetlenia na Továrenskej ulici.

Hoci plyn v lampách vystriedala elektrina, v historickom centre mesta sa zamilované páry aj dnes prechádzajú pod vernými napodobeninami plynových lámp.

Mohlo by vás zaujímať

Historické lampáše
6
Galéria
Zdroj: BOS
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM