Michaela Katonová Kultúra

Prechádzka Vodárenským múzeom: Ako sa dostáva voda do našich domácností?

Veľkonočné sviatky sú nesporne späté s vodou. Pravdepodobne však len zlomok Bratislavčanov tuší, akým spôsobom sa k nim dostáva. Odpoveď nájdete vo Vodárenskom múzeu. Boli ste sa tam už pozrieť?

Ilustračný obrázok k článku Prechádzka Vodárenským múzeom: Ako sa dostáva voda do našich domácností?
Foto: Lenka Halásová, BVS

Vodárenské múzeum vzniklo pri príležitosti 120. výročia založenia prvej bratislavskej vodárne a návštevníkov víta už osem rokov. Situované je v historických priestoroch pôvodnej čerpacej stanice v Karlovej Vsi, v budove postavenej koncom 19. storočia a rozširovanej začiatkom 20. storočia.

„Expozícia múzea je rozdelená na tri hlavné časti, jednou je história bratislavského vodárenstva, druhou je súčasnosť a treťou sú aktuálne výstavy,“ hovorí kurátorka Vodárenského múzea Lenka Halásová. „Nesústreďujeme sa len na jeden vizuálny zážitok, ale na celok,“ dopĺňa.

Okrem tradičných panelov s informáciami a fotkami sú návštevníkom k dispozícii aj ručne robené trojrozmerné makety vodárenských zdrojov, jedinečné virtuálne prehliadky, historické plány vodární či 3D videá.

Prečítajte si aj: Mýtus alebo skutočnosť? Niektoré mestské časti majú kvalitnejšiu vodu

Stála expozícia ponúka pohľad do histórie vodárenstva od 12. storočia až po súčasnosť. Objasňuje kolobeh vody od jej čerpania, výroby a distribúcie, cez jej odvedenie a čistenie až po návrat do prírody. Návštevníci tu nájdu množstvo technických pamiatok, od ozdobných vodovodných uzáverov, cez sklenené potrubia až po hydranty, rezy studní a čerpadiel.

„Múzeum je vhodné pre všetky vekové kategórie, na svoje si tu prídu odborníci aj laici,“ konštatuje kurátorka.

Pokračovaním expozície Vodárenského múzea je Vodárenská záhrada. Riešená je ako oddychový priestor s prevládajúcim prvkom vody. Svojou koncepciou zvíťazila v súťaži o najkrajší Park roka 2015. Návštevnícky atraktívnymi prvkami záhrady sú fontány, vyhliadková veža, cyklopoint s altánkom, ihriská a trávnaté plochy. Záhrada prešla kompletnou revitalizáciou v rokoch 2012 až 2014 pod taktovkou bratislavského ateliéru Van Jarina.

Expozícia vodárenského systému je otvorená v pracovné dni od 9.00 do 12.00 hodiny. Vodárenská záhrada je otvorená každý deň počas hlavnej sezóny (1.apríl až 31.október) v čase od 6:00 do 22:00 hodiny a počas vedľajšej sezóny (1.november až 31.marec) od 7:00 do 19:00 hodiny.

Zriaďovateľom Vodárenského múzea je spoločnosť Bratislavská vodárenská spoločnosť. Múzeum sa pravidelne zapája do rôznych programov pre verejnosť, akými sú Bratislava pre všetkých či Noc múzeí a galérií.

Prečítajte si aj: Najkrajší park na Slovensku je v Bratislave. Viete, kde sa nachádza?

Virtuálna prehliadka vo Vodárenskom múzeu
1
Galéria
Vodárenské múzeum
12
Galéria
Foto: Lenka Halásová, BVS
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM