Michaela Katonová Správy

Mýtus alebo skutočnosť? Niektoré mestské časti majú kvalitnejšiu vodu

Laboratóriá Bratislavskej vodárenskej spoločnosti pravidelne sledujú kvalitu vody pre viac ako 700-tisíc obyvateľov. Vo všeobecnosti je bratislavská voda veľmi dobrá. Dá sa ale jednoznačne určiť, v ktorej mestskej časti je najlepšia?

Ilustračný obrázok k článku Mýtus alebo skutočnosť? Niektoré mestské časti majú kvalitnejšiu vodu
Zdroj: TASR

Hoci môžu mať obyvatelia hlavného mesta pocit, že voda v Ružinove je iná, ako v Petržalke či Starom meste, opak je pravdou. „Bratislavská vodárenská spoločnosť prevádzkuje v rámci Bratislavy štyri vodárenské zdroje – Sihoť, Sedláčkov ostrov, Pečniansky les a Ostrovné lúčky. V rámci vodovodného systému sa voda zmiešava,“ povedala pre Bratislava24.sk vedúca divízie chemicko-technologických a laboratórnych činností BVS Eva Spáčová. Vyvrátila tak mýtus, že každá mestská časť má inú kvalitu životodarnej tekutiny.

Ide teda len o osobný pocit, pretože aj tvrdosť vody je v rámci hlavného mesta konštantná. „Čo sa týka pitnej vody, tvrdosť sa pohybuje v rozmedzí 2,1 až 2,5, čo je stredne tvrdá až tvrdá voda v rámci celej Bratislavy,“ objasnila Spáčová. Jednoznačne dá podľa Spáčovej určiť iba to, že Karlova Ves a Dúbravka čerpá vodu zo Sihote a jej vlastnosti sú na výbornej úrovni.

Bratislavčania sa ale vo všeobecnosti nemôžu sťažovať. Kvalita vody je nadpriemerne dobrá, čo súvisí s podzemnou vodou a najmä ochrannými pásmami v jej okolí.

Pri príležitosti Svetového dňa vody (22.marca) Bratislavská vodárenská spoločnosť ponúka záujemcom aj bezplatnú analýzu vzoriek vody z domácich studní na prítomnosť dusičnanov a celkovú tvrdosť.

Vzorky možno priniesť oddnes do stredy 23. marca v čase medzi 8. a 16. hodinou do priestorov laboratórií BVS na Bojnickej ulici 6 v Bratislave. Výsledky budú v nasledujúcom týždni podľa čísla vzorky zverejnené na internetovej stránke www.bvsas.sk.

„Nariadenie vlády pre pitnú vodu ukladá prevádzkovateľom vodovodov sledovať 85 ukazovateľov kvality vody. My sme sa rozhodli pre dusičnany a tvrdosť vody. V studniach v oblasti Bratislavy vody najčastejšie prekračujú hodnoty dusičnanov. Pre tvrdosť vody sme sa rozhodli z dôvodu požiadaviek našich zákazníkov, chcú ju poznať kvôli používaným práčkam a umývačkám v domácnosti,“ zdôvodnila Eva Spáčová.

Laboratóriá na kontrolu pitnej a odpadovej vody sú v areáli, ktorý prešiel kompletnou rekonštrukciou v roku 2011. Toto akreditované pracovisko obsahuje viaceré laboratóriá na senzorické skúšky, chemické, fyzikálne, organické a ďalšie analýzy vody. O ich náročnosti svedčí skutočnosť, že mikrobiologické a biologické laboratória majú prísne sterilné prostredie.

Prečítajte si aj: Bratislavská vodárenská spoločnosť chce vybaviť všetky zdroje vody monitorovacím systémom

Testovanie pitnej vody v laboratóriách Bratislavskej vodárenskej spoločnosti
1
Galéria
Laboratóriá Bratislavskej vodárenskej spoločnosti
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM