Samospráva

Pre pomoc ľuďom bez domova v mrazoch funguje SOS linka. Kapacity nocľahární sú postačujúce

Hlavné mesto SR Bratislava neustále monitoruje situáciu s ľuďmi bez domova. Kapacity existujúcich nocľahární sú postačujúce, nocľahárne nie sú naplnené na 100%.

Ilustračný obrázok k článku Pre pomoc ľuďom bez domova v mrazoch funguje SOS linka. Kapacity nocľahární sú postačujúce
7
Galéria
Zdroj: Depaul Slovensko, n. o.

Zástupcovia mesta a mimovládnych a neziskových organizácií, ktoré pracujú s ľuďmi bez domova, sa dohodli na intenzívnejšej práci priamo v teréne (tzv. streetwork). Bratislava24.sk informovala Ivana Skokanová, hovorkyňa hlavného mesta.

Pre ľudí bez domova

Hlavné mesto SR Bratislava pripravilo v spolupráci s partnermi z občianskych združení, neziskových a mimovládnych organizácií mesta viaceré opatrenia pre ľudí bez domova počas týchto mrazivých dní. Dohodli sa na zintenzívnení streetworku, všetky nocľahárne navyše prijímajú ľudí bez ohľadu na ich stav.

Mesto Bratislava tiež prostredníctvom svojej mestskej organizácie Mestské lesy v Bratislave zabezpečilo pre ľudí bez domova, ktorí žijú v nevyužívaných garážach, budovách či squatoch, kontajner dreva na kúrenie. Nocľaháreň Mea Culpa, ktorá je v zriaďovateľskej pôsobnosti hlavného mesta, navyše operatívne predlžuje svoje prevádzkové hodiny na 24-hodinovú prevádzku.

Tak tomu bolo napríklad aj v nedeľu 8. januára. Pre ľudí bez domova, ktorí do Mea Culpa prídu, varia aj teplé jedlo.

Dočasná nocľaháreň

Pre prípad krízovej situácie má mesto pripravený aj ďalší projekt ˗ projekt dočasnej nocľahárne na Konvalinkovej ulici (bývalý priestor záchytky), kde v prípade neúnosnej situácie vie hlavné mesto poskytnúť nocľah a navýšiť kapacity už existujúcich zariadení.

Na tomto projekte spolupracuje mesto Bratislava so zástupcami organizácie Depaul Slovensko. Tieto kapacity zatiaľ nie je potrebné otvárať. Zároveň je mesto pripravené v prípade dlhodobo pretrvávajúcich mrazov a nedostatočných kapacít v kamenných nocľahárňach zriadiť stanový tábor.

Nezatvárajme oči

Hlavné mesto vyzýva občanov, aby v prípade, keď uvidia osobu, ktorá je na ulici a potrebuje v dôsledku silných mrazov pomôcť, kontaktovali tiesňovú linku na telefónnom čísle 112 alebo mestskú políciu na čísle 159.

Častokrát sa tak dá predísť strate na ľudskom živote. Navyše, ak niekto niekde uvidí človeka ležiaceho na zemi alebo niekoho, kto potrebuje pomoc kvôli mrazom, môže to ohlásiť na SOS linke občianskeho združenia Vagus na telefónnom čísle 0949 655 555, ktorá funguje každý deň od 17:00 do 22:00 hod.

Hlavné mesto aj naďalej sleduje situáciu v uliciach mesta a podľa potreby bude prijímať ďalšie nevyhnutné opatrenia.

Zdroj: TASR

Prehľad kapacít zariadení pre ľudí bez domova (8. januára 2017)

Depaul Slovensko, n. o.

Nocľaháreň – nízkoprahové zariadenie Kapacita: 200 lôžok Stav obsadenosti: 206 osôb Možnosť navýšenia: 20 lôžok

Mea Culpa

Nocľaháreň – nízkoprahové zariadenie Kapacita: 36 lôžok Stav obsadenosti: 18 osôb

Domov pre každého, o. z.

2× nocľaháreň, 1× útulok – nízkoprahové zariadenia Spolu kapacita: 125 lôžok Stav obsadenosti: do 90 osôb Možnosť navýšenia: 40 – 50 lôžok

Ľudia bez domova v Bratislave
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM